Kina tilføjede i går endnu et kapital til den eskalerende handelskrig.

Denne gang var det hverken Canada eller USA der stod for skud, men derimod deres handelspartner mod syd, Australien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kina suspenderer bygimport fra den australske eksportgigant CBH Grain, med begrundelsen fra de kinesiske toldtilsyn om, at der er fundet skadeligt ukrudt i lasterne. Forbuddet er blot én i rækken mod den australske eksport, og kommer efter Kina tidligere på året indførte 80% told på australsk bygimport.

Vi skal ikke længere tilbage end mandag, hvor Kina annoncerede igangsættelsen af en undersøgelse, omkring australske statssubsidier til dets vinproducenter.

Australien har omvendt forbudt det kinesiske teknologiselskab, Huawei, deltage i Australiens opbygning af 5G-netværket, samt igangsat en uafhængig undersøgelse af oprindelsen af Covid-19 udbruddet.

Det er sandsynligvis disse forhold, der har fået de kinesiske myndigheder til at svare igen. Også den australske kødeksport til Kina blev tidligere på året omfattet af restriktionerne. I den henseende, kan man spørge sig selv, om det blot er et spørgsmål om tid, før også den australske rapsfrø-eksport bliver omfattet.

I så fald vil det indsnævre den kinesiske adgang til import af rapsfrø betydeligt, da Kina i forvejen har et forbud mod canadiske canolafrø. I mellemtiden fortsætter Kina med at øge deres samhandel med USA, hvor det efterhånden er blevet hverdag med nye eksportsalg. I går var ingen undtagelse, med bekræftelsen på 596.000 tons majs til Kina, samt 132.000 tons sojabønner til en ikke specificeret destination.

Trods USDA's nedjusteringer af de amerikanske majs- og sojakonditioner mandag, ser StoneX (tidligere FCStone), optimistisk på det kommende udbytte potentiale. StoneX estimerer majsudbytterne for kommende høst til 179,6 bushels/acre, og sojabønneudbytterne til 54,2 bushels/acre, som dog er en nedgang i sidste måned fra hhv. 182,4 og 54,2 bushels/acre. Også Cordonnier justerede sine estimater, som lyder på hhv. 176 bushels for majs og 51 bushels/acre for sojabønner, pænt under markedskonsensus. Både majs og sojabønner sluttede dagen mere eller mindre uændret.

Derimod var det hvedemarkedet, som i går var frontløber. Møllehveden handlede det meste af dagen til uændrede priser, men fandt i løbet af eftermiddagen support fra Chicago-hveden der lukkede et par procent højere under meget høj omsætning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baggrunden er fornyet rygter om, at Kina har købt et par laster amerikansk hvede, hvilket kan udvise sig i de ugentlige amerikanske eksportsalg der bliver offentliggjort i morgen. Stigningerne til den amerikanske hvede betyder, at den med afstand er den dyreste oprindelse på eksportmarkedet.

Eksempelvis forlyder det, at russisk hvede kan konkurrere med amerikansk hvede i Mexico.

Dermed er russisk hvede konkurrencedygtigt på de fleste markeder, og kan stjæle markedsandele fra traditionelle amerikanske eksportdestinationer. Med andre ord ser den amerikanske hvede ekstremt overvurderet ud, hvis Kina ikke viser appetit på mere end blot et par laster.

Dermed kan ordsproget; "buy the rumour, sell the fact", igen vise sig at komme til sin ret. Vi har svært ved at se kinesisk hvedeimport i større skala blive permanent, hvilket efterlader tvivl, om tempoet i de nuværende stigninger er holdbare. Stigninger der i øvrigt delvist kan tilskrives fondenes aktivitet, der var køber af estimeret 10.000 kontrakter Chicago hvede i går.

Russisk, canadisk og australsk hvedeproduktion ser fortsat ud til at stige (IKAR hævede i går russisk hvedeproduktion til 82,5 mio. tons), hvilket ikke umiddelbart efterlader forsyningsproblemer blandt de store eksportører. Som modstykke udnytter producenterne prisstigningerne til at øge deres afdækningsgrad på disse højere niveauer, hvilket kan indikere end trendvending er undervejs.