Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Corona-virussets hærgen har i øjeblikket sit tag på de fleste markeder og overskygger dermed generelt de fundamentale forhold. Aktier og renter har de seneste uger været under nedadgående pres, ligesom prisen på råvarer lige fra olie og metaller til afgrøder har blødt. Det er frygten for et negativt efterspørgselschok, som i høj grad influerer investorernes handelsbeslutninger. Alle er enige om, at den kinesiske økonomi og vækst allerede er ramt, spørgsmålet er blot, hvor meget, hvor længe og hvor stor afsmitningen vil være til den globale økonomi. Kinas børser åbnede atter op mandag efter det kinesiske nytår, og efter en forventelig negativ og kaotisk første session, er der dog anderledes positive tendenser her til morgen. Det er nye større stimulanser, som skaber forsigtig optimisme, og så har den kinesiske centralbank atter været aktiv og fra ugens start og pumpet mere likviditet ud i økonomien. Derudover er investorernes fokus rettet mod væksten i antal smittede, som nu synes af aftage, trods udviklingen i tallene dog stadig er behæftet med stor usikkerhed.

Et spørgsmål, som trænger sig på, er i hvilket omfang, at Kina vil være i stand til at opretholde sine løfter oven på den face 1 handelsaftale, som blev underskrevet den 15. januar. Der er en stigende skepsis, og noget tyder på, at de får mere end svært ved det, og Kina håber derfor på større fleksibilitet i aftalen med USA. Aftalen, som træder i kraft i midten af februar, har indbygget en klausul, som giver mulighed for at konsultere som følge af naturkatastrofe eller anden uforudsigelig begivenhed. Sandsynligt er det dog, at majoriteten af deres opkøb vil ligge i 2. halvår af 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generelt viser de amerikanske afgrødemarkeder positive tendenser her fra morgenstunden. Det er den mere positive stemning blandt investorer, som også smitter af på afgrødehandlernes humør. Sojakomplekset, som siden i går eftermiddag har indkasseret pæne stigninger, finder endvidere support fra friske amerikanske eksporttal, med overraskende større salg i den forgangne uge end forventet. Det amerikanske hvedemarked er også krøbet højere i løbet af de tidlige morgentimer, og ventes at smitte positivt af på åbningen på Matif.

Olie har været et af de hårdest ramte markeder, og kollapset i olieprisen de seneste 2-3 uger har været historisk. Prisen på en tønde nordsøolie, som nåede 71,75 USD den 8. januar, har her til morgen etableret et nyt lavpunkt i 53,95 USD, hvilket svarer til et fald på knapt 25%. Den kinesiske efterspørgsel efter olie antages at være faldet hele 20% - svarende til op mod 3 mio. tønder per dag - mens Corona-virussets hærgen har taget til. Faldet indikerer reelt det største efterspørgselstab i oliemarkedet siden den finansielle krise i 2008/09. OPEC og dets allierede har stor fokus på olieprisen, og mødes i løbet af tirsdagen for at vurdere påvirkningen af seneste udvikling. Der er forlydender om, at OPEC desuden vil mødes senere på måneden med nye produktionsskæringer på agendaen.