Fremtiden byder på udfordringer, der skal løses - både politisk, økonomisk og klimamæssigt. Til årets Planteavlsmøde 2020 tager Agrovi derfor temperaturen på landbrugets økonomi og forholder sig til klimaudfordringer og -politik med fokus på den jord, vi træder på.

- Landbruget har et kæmpe potentiale i at blive en af de allermest signifikante klimaforkæmpere i fremtiden. Men der er mange ting, vi skal forholde os til, både politisk, økonomisk og ikke mindst klimamæssigt, for at det bliver en succes. Det til tider voldsomme vejr, hvad enten det er regn, storm eller tørke, påvirker vores hverdag i højere og højere grad. Derfor stiller vi til Planteavlsmødet helt skarpt på den dialog, der allerede er i fuld gang i branchen; nemlig ved at blive endnu mere konkrete i, hvordan den enkelte kan være med til at påvirke de forandringer, vi står midt i, siger Hans Henrik Fredsted, planteavlschef hos Agrovi i en pressemeddelelse.

TV 2 Vejret kigger forbi

Til det årlige Planteavlsmøde i Nordsjælland er salen som regel fyldt af over 200 landmænd, der kommer for at dele erfaringer, blive klogere og ikke mindst være på forkant med udviklingen i forhold til at tilpasse sig til de nye forhold i marken. Og i år ser ikke ud til at blive en undtagelse.

- Vi kommer både til at kigge på effekten af vores gødskning, efterafgrøder og ikke mindst resultaterne fra vores direkte såning-demoer. Vi kommer helt ud i marken i vores præsentationer, så vi kan følge de helt konkrete resultater af de vejrmæssige forandringer, vi står midt i. Til at hjælpe os med at kigge på, hvordan fremtiden kommer til at tegne sig rent vejrmæssigt, så kommer TV 2-meteorolog Anders Brandt også forbi for at give en indikator på, hvad vi kan forvente os, siger Hans Henrik Fredsted.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Få beregnet dit eget klimaaftryk

Som noget nyt i år, vil Agrovis rådgiver og ekspert i Conservation Agriculture, Søren Ilsøe, give gode råd til, hvordan man selv kan beregne klimaaftrykket på sin egen bedrift. Han vil desuden fortælle om, hvorfor det lige præcis er så vigtigt for fremtiden.

- Hvis vi skal kunne tilpasse os de foranderlige vejrforhold, må vi vide, hvor vi skal sætte ind og hvordan, for at sikre os den mest rentable forretning også fremadrettet. Der findes allerede flere interessante dyrkningsformer, der giver et bedre udbytte, selv hvis der har været perioder med ekstremt vejr. Så vi vil se en branche, der vil ændre sig over tid i takt med klimaets udvikling, siger Søren Ilsøe, der ikke har kørt med plov på sin ejendom siden 2001 og nu er gået over til den mere klimavenlige dyrkningsform Conservation Agriculture.

Agrovis årlige Planteavlsmøde finder sted 5. februar kl. 16-21 på Metalskolen i Nordsjælland.