Økologien vinder fortsat andele i både butikker og på nettet, og det ser på ingen måder ud til at stoppe, lyder meldingen fra Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

År for år har økologiske landmænd nydt godt af stigende efterspørgsel efter økologi i både butikker, i nethandel og på restauranter og i kantiner, skriver LMO i en pressemeddelelse. Og lige nu ser forbrugernes appetit efter økologiske varer i alskens afskygninger ud til at være umættelig, lyder meldingen fra Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

- Vi har set en mere eller mindre konstant stigning i det økologiske salg gennem de sidste mange år, og jeg tror ikke, at der er et loft for, hvor stor en andel af det danske salg, økologien kan få, siger han.

Han peger på, at det dog kræver fortsat vilje hos både forbrugere og politikere, hvis salgets top ikke skal være nået endnu.

- Det afhænger naturligvis af alle sektorer og af, hvordan den samlede regulering bliver tilrettelagt fremover. Men vi ser bestemt en udvikling, som vi kun kan være glade for, og vi kan bare konkludere, at markedssituationen lige nu er og ser ud til fortsat at være gunstig, siger Per Kølster.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vil gerne flere omlægninger - men ro på

Selv om markedets tinder ikke skues i horisonten, maner formanden dog alligevel til forsigtighed, hvis man som konventionel landmand vil kaste sig ud i en omlægning.

- Vi vil gerne have flere økologer, men det er velkendt, at man selvfølgelig skal være meget forsigtig afhængig af produktionsgren og egne forhold. Nogle vil være i stand til at lægge om med stor succes, mens andre kan løbe ind i store udfordringer som resultat af enten markedssituationen eller sin personlige situation, siger han og understreger, at usikkerheden også skyldes de til tider volatile prissætninger i dansk landbrug generelt.

- En dag er svinenoteringen på vej op i skyerne, andre gange er den faldet, og nu stryger den så op igen. Regnestykket afhænger jo blandt andet også af, hvad kreditgiverne er med på.

Politisk medvind er vigtig

Formanden ser også det forestående Folketingsvalg og EU-parlamentsvalg som to faktorer, der kan give yderligere medvind til den økologiske udvikling, skriver LMO i pressemeddelelsen.

- Vi ser det på den måde, at der er en lang række virksomheder, som er meget energiske efter at udvikle økologien, forbrugerne giver deres opbakning i form af salget, og endelig er der opbakning fra politisk hold. Det bliver spændende at se, hvordan det udvikler sig med valget herhjemme. Vi kan kun håbe, at økologien får endnu mere vind i sejlene herhjemme, men vi ser også, at arbejdet med at udvikle den fælles landbrugspolitik i EU går mere i den økologiske retning. Og det glæder os, siger han.

Mød formanden

Netop forbrugernes ønsker til økologiske landmænd - og ikke mindst hvordan landmændene skal reagere på disse ønsker - skal Per Kølster tale meget mere om, når han skal holde oplæg til årets udgave af Økotræf, der er landets største økologiske begivenhed.

Til Økotræffet, som finder sted den 12. juni i Hammel i et samarbejde mellem ØkologiRådgivning Danmark og LMO, vil også Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarer Økologisektionen, være at finde som oplægsholder. Han vil blandt andet tale om den fremtidige forsyning af næringsstoffer.

Foruden spændende oplæg vil man som landmand på sommerens største økoevent også møde mere end 25 udstillere inden for økologisk landbrug og få den nyeste viden fra de mange forsøgsmarker.