Økologisk Landsforening mener, at regeringen forspilder åbenlyse muligheder for at gøre landmænd til kraftfulde medspillere i klimakampen

Regeringens klimaudspil, som blev offentliggjort i dag, udnytter ikke landbrugets store potentiale som aktør i klimakampen. I et misforstået forsøg på at skåne landbruget forspilder regeringen muligheder for at hjælpe dansk landbrug til en stærk, fremtidssikret position som klimafrontløber.

Det skriver foreningen i en pressmeddelelse.

- Landbrugets handlekraft og håndværk er nødvendigt i klimakampen. I stedet for at gøre danske landmænd til medspillere og klimahelte, gør udspillet landmænd til politiske kastebolde ved at melde pas på en offensiv politik for klimaløft i landbruget. Med dette udspil har Danmark ikke fået en klimapolitik for landbruget. Den flytter hverken produktion eller forbrug med de markante skridt som klimaalvoren kræver, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening og fortsætter:

- Vi håber, at der under forhandlingerne og i dialog med landbruget skabes bedre rammer for en ambitiøs klimapolitik, med tilgangen ?frihed med (klima)ansvar?, hvor landmænd får frihed til at vælge mellem effektive klimahandlinger og blive belønnet for den indsats, de gør for klimaet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Økologisk Landsforening efterlyser en klimapolitik, der fremmer balance mellem husdyrproduktion og planter - både i landbruget og på tallerkenen - og betragter forslagene i udspillet som mindre justeringer og gode hensigter. Økologi skaber en bedre balance mellem husdyr og planter, men økologi skal også rykke videre på klimaet.

Fjerne CO2 fra luften

Et af de helt store udfordringer ifølge klimaforskere er "draw down" eller kulstofbinding - altså det at trække CO2 ud af luften. Regeringen handler ikke på lavthængende frugter på området.

- Det er godt, at regeringen vil lave konferencer og investere i nye teknologier, der kan trække CO2 ud af atmosfæren og lagre kulstoffet dybt nede under jorden. Men vi har også en kendt teknologi, som er udviklet over milliarder af år, og som kan det samme: nemlig planterne. Især træer, buske, græsmarker og efterafgrøder lagrer store mængder kulstof i jordbunden gennem ved, løv og rodnet. Det er lavthængende frugter i klimaindsatsen, som har en række andre fordele for naturen og for fremtidens frugtbare jord med bedre og mere stabile udbytter og robusthed i forhold til tørke og erosion, siger Per Kølster.

Økologer rykker på klimaet

Økologisk Landsforening kvitterer for, at Miljø- og Fødevareministeren støtter økologernes ønsker om et klimaløft i økologiregler, hvor alle danske økologer styrker deres binding af kulstof til gavn for klimaet.

- Der er så meget, der kan gøres. Mange økologer har lavet klimahandlingsplaner og deltaget i klimaskoler, og jeg oplever, at mange vil videre. Det er vigtigt, at landmænd tager et klimaansvar. Et ansvar hvor de selv kan vælge mellem de mange effektfulde handlinger. Det giver motivation, siger Per Kølster.

Økologisk Landsforenings har udgivet en klimapolitik med de 9 vigtigste klimaindsatser, og de 40 konkrete handlinger, som batter mest for klimaet.