- Det er altid dejlig at komme på besøg i en medlemsforretning, hvor der er styr på tingene. Ikke mindst når det drejer om uddannelse af vores lærlinge. Hvis vi ikke selv uddanner montører, vil der i løbet af meget kort tid være mangel på kvalificeret arbejdskraft i branchen, fortalte Jens Aage Jensen, bestyrelsesformand hos Dansk Maskinhandlerforening, da han overrakte Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat på 5.000 kr. til Iulian Scripcariu hos Skanderborg Maskinforretning A/S

- Vi skal som branche have mod til at tage imod dem, som kommer til os for at få en faglig uddannelse, selv om det måske ikke altid ligger lige til højrebenet, fortsætter han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I indstillingen til Dansk Maskinhandlerforening skriver Bjarne Elkjær direktør hos Skanderborg Maskinfor-retning A/S:

- Iulian vil gerne integreres i det danske samfund. Han er en fantastisk person, som alle kom-mer til at holde af. Han er utrolig flittig, ekstrem høflig, og der er ligefrem kunder, der ringer til os for at rose hans indsats og høflighed. Han er faglig dygtig og sætter en ære i at udføre sit arbejde, og så fik han et flot 10 tal til sin svendeprøve, Iulian fortjener virkelig en anerkendelse.

Og det fik den meget overraskede, nyuddannede landbrugsmaskinmekaniker ved en uformel sammenkomst omgivet af sine kollegaer.

Omvej til drømmeuddannelsen

Iulian Scripcariu har altid været optaget af mekanik. Allerede som barn fik han meget tid til at gå med at skille ting ad hos sin bedstefar, som var elektriker. Han ville gerne have taget en mekanikeruddannelse i Rumænien, men af økonomiske grunde endte han på dyrlægestudiet, da der var mere støtte til den uddannelse, fordi der var mangel på dyrlæger. Som en del af uddannelsen var der en udvekslingsaftale med en dansk landbrugsskole, og på den måde havnede Iulian i 2005 i Danmark.

Her mødte han sin rumænske kone, som også havde læst til dyrelæge, og sammen arbejdede de på en gård for at få noget praktisk erfaring med dyr. Efter cirka syv år i landbruget luftede Iulian dog tanken for sin chef om, at han gerne ville være mekaniker. Landmanden tog en snak med Bjarne Elkjær, om han manglede en lærling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det gjorde jeg ikke lige på det tidspunkt, fortæller Bjarne Elkjær, og fortsætter:

- Men efter en halv time stod Iulian i forretningen og spurgte på en læreplads, og han kom tilbage igen ugen efter. Det endte med, at vi fandt en plads til ham, for jeg kunne fornemme, at det var noget, han virkelig brændte for.

Svært at lære dansk i Danmark

Selv om Iulian havde været i Danmark længe, da han kom til Skanderborg Maskinforretning, talte han næsten kun engelsk.

- Der blev talt engelsk på gården, og det var nemt at handle og begå sig på engelsk for næsten alle danskere taler engelsk, så derfor var det svært at lære sproget, fortæller Iulian Scripcariu.

Det var først, da Iulian for snart seks år siden blev far for første gang, at han besluttede sig for at gøre noget for at blive bedre til dansk - både for sin egen og børnenes skyld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har truffet et bevidst valg om at sætte mig selv i situationer, hvor jeg er tvunget til at tale dansk ? blandt andet ved at tage denne uddannelse, fortæller han.

Dygtiggøres indenfor faget

- Med hensyn til fremtiden så er jeg jo lige udlært 31. december 2016, så jeg har stadig meget at lære her på værkstedet. Jeg vil meget gerne dygtiggøre mig indenfor mit fag og videreudvikle mine tekniske færdigheder. Måske vil jeg gerne videreuddanne mig på et tidspunkt, men nu må vi se, fortæller den 30 årige landbrugsmaskinmekaniker.

På spørgsmålet om hvad pengene skal bruges til siger Iulian:

- Jeg havde jo slet ikke regnet med at få de her penge. Økonomien har været lidt stram med hus, to små børn og en lærlingeløn, og derfor har vi prioriteret at tage til Rumænien og besøge vores familie og venner, når vi holder ferie, men måske kan vi med denne fine gave prøve en anden slags ferie.