Et læs gipsplader har givet den pensionerede landmand Jørgen Overdahl Pedersen fra Hjallerup nogle problemer, han ikke havde regnet med.

I august 2012 tippede et firma, som havde et udestående med ham, et læs gipsplader af i hans indkørsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jørgen Overdahl Pedersen meldte sagen til politiet, men mere skete der ikke fra den kant, så han henvendte sig til genbrugspladsen i Hjallerup for at høre, hvad han skulle gøre ved gipspladerne.

- De sagde, at det var billigst for mig at få gipspladerne kørt ud på markerne. Og det kunne jeg ikke se nogle problemer i, for gips er et jordforbedrende materiale, fortæller Jørgen Overdahl Pedersen.

Men for et par dage siden troppede den lokale landbetjent op med et brev fra Brønderslev Kommune, som kræver, at Jørgen Overdahl Pedersen får ryddet gipspladerne væk fra markerne.

- Jeg blev noget overrasket over at får besøg af politiet, for jeg havde da ikke fået noget brev fra kommunen i december, siger han og tilføjer:

- Men jeg mener da ikke, at gipsplader er miljøskadelige, og det står der faktisk også i brevet fra kommunen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Betragtes som deponi

Ifølge kommunen var Jørgen Overdahl Pedersen i december 2012 adviseret om, at han havde overtrådt paragraf 43 i Miljøbeskyttelsesloven.

Loven siger, at den, der håndterer affald er ansvarlig for, at der ikke opstår uhygiejniske forhold eller sker forurening af luft, vand eller jord.

Brønderslev Kommune forlanger derfor, at han sørger for at få affaldet fjernet, da hans marker ellers vil blive betragtet som deponi.

- Jeg har set på Maskinbladets hjemmeside, at miljøministeren gerne ser reglerne for gipsaffald på markerne ændret, men så vidt jeg ved, er der endnu ikke kommet nye regler, forklarer Jørgen Overdahl Pedersen, der havde ladet en maskinstation sprede gipspladerne på et par hektar som jordforbedring.

Miljøfremmede stoffer

I Brønderslev Kommunes Teknik og Miljøforvaltning forklarer landbrugsmedarbejder Marianne Heilskov Hansen, at kommunen betragter gipsplader som affald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I Slambekendtgørelsen er det helt klart, hvad man må sprede på sine marker, men gipsplader kan indeholde miljøfremmede stoffer afhængig af, hvor de er produceret, og derfor skal de fjernes fra marken, siger hun.

Marianne Heilskov Hansen har endnu ikke vurderet, hvor stort arbejdet vil blive med at få gipsstykkerne væk.

- Det er jo svært, når vejr og vind har spredt og opløst gipspladeresterne, så det kan være fysisk svært at få alt væk, forklarer hun og tilføjer, at kommunen vil være behjælpelig med at finde et sted, hvor Jørgen Overdahl Pedersen bedst og billigst kan komme af med jorden, hvis det bliver nødvendigt at skrabe jordlaget af.

Det overrasker Jørgen Overdahl Pedersen, at han ligefrem kan blive nødt til at fjerne noget af jorden.

- Det er jo helt vildt. Hvis jeg havde vidst, at det ville gå sådan, havde jeg da bare fået kørt pladerne til genbrug. Jeg har handlet i god tro, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gipspladerne kan således blive et dyrt bekendtskab for Jørgen Overdahl Pedersen, og Marianne Heilskov Hansen opfordrer derfor landmænd til at henvende sig til kommunen, hvis de er i tvivl om, hvad man må udbringe på sine marker.

Sagen er usædvanlig for Marianne Heilskov Hansen, og hun har derfor kontaktet andre kommuner for at høre, hvad praksis er på området.

- Vi har ikke haft lignende sager i Brønderslev Kommune, og sådanne sager bør behandles ens i kommunerne, siger hun.

Mediestorm

Sagen ligner den gips-sag, hvor Overgård Gods ved Randers i 2010 blev landskendt for at have spredt omkring 20.000 ton gipsaffald på sine marker over en periode på fem år.

Sagen, som i medierne blev blæst op som en større forureningsskandale, endte i 2011 med en bøde til godset på 5.000 kroner for at ikke at have indhentet tilladelse til spredningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begrænset interesse

I Videncentret for Landbrug siger chefkonsulent Leif Knudsen, at der skal foreligge en tilladelse fra kommunen for, at man kan bruge gipsplader til jordforbedring.

- Ren gips har en klar jordforbedrende effekt i kraft af sit indhold af calcium-sulfitter og svovl, men gipsplader indeholder andre stoffer som limrester, hvilket nok vil begrænse interessen for det som jordforbedrende materiale, tilføjer han.