Den globale efterspørgsel efter økologi stiger konstant på trods af den økonomiske krise. Ifølge online magasinet Organic-market.info landende økologiske produkter til en værdi af 59 milliarder dollars i forbrugernes indkøbskurve verden over i 2010.

Den økologiske sektor i USA har haft vækst på otte procent i 2010, og i Europa voksede det økologiske areal stærkt igen i 2010 og nærmer sig 10 millioner hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Danmark forstår de økologiske virksomheder at udnytte situationen, og der er fuld fart på eksporten af dansk økologi. Eksportchef Klaus Bentzen fra Økologisk Landsforening vurderer, at den nuværende eksportsucces vil vokse sig endnu større fremover.

- Potentialet for dansk økologi er meget stort, eftersom det økologiske marked fortsat er i vækst globalt. Det er stort set alle produktgrupper, der er i fremgang. På markederne omkring os som Tyskland, Sverige og Frankrig har vi i 2010 og 2011 oplevet vækstrater, der nærmer sig tocifrede procenter, siger han og påpeger samtidig, at det ikke kun er i Europa, at efterspørgslen efter økologisk varer stiger.

- Brugen af økologi stiger også på det amerikanske marked med lige i underkanten af ti procent, forklarer han.

Eksport satte rekord i 2011

Klaus Bentzen vurderer, at vi netop nu står overfor nogle af de mest positive fremtidsudsigter for dansk økologisk fødevareeksport.

- Vi er det land i verden, hvor indbyggerne køber flest økologiske varer, og Danmark har verdens mest veludviklede økologiske marked. Det forspring forstår de danske virksomheder at udnytte, både til at finde på nye spændende produkter og til at brede dansk økologi ud til andre lande, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk økologisk eksport satte i 2010 rekord for femte år i træk, og på fire år er eksporten mere end tredoblet. Eksporten er opgjort til 857 millioner kroner og steg dermed 15 procent fra 2009 til 2010.

Brug for flere øko-svin

Svinekød er en af de økologiske varegrupper, der er stor efterspørgsel på, og Randi Kok, den daglige leder af Friland, der er en af verdens største økologiske kødproducenter, ønsker, at flere danske landmænd lægger om til økologi:

- Væksten kunne blive endnu større, hvis vi havde adgang til flere danske råvarer. Så der er brug for, at alle er med til at sikre betingelser for de økologiske producenter, der kan være med til at skabe et stærkere råvaregrundlag, så vi kan udnytte eksportpotentialet på vores vareområde, siger hun.