- Gylleforsuring er kun kendt i Danmark, men nu skal teknologien ud i verden, for problemet med ammoniakfordampning er jo et globalt problem.

Det siger Morten Toft fra BioCover A/S, der udstiller SyreN-teknikken for første gang på Agritechnica.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved at være repræsenteret på hele tre stande har Morten Toft store forventninger til udstillingen.

- Ud over at have en egen stand er BioCover med på Kotte Landtechnics stand, fortæller Morten Toft.

Det tyske firma Kotte Landtechnic fremstiller gyllevogne af mærket Garant.

Desuden er BioCover med i tyske DLG's Smart Farming Area, hvor fremtidens landbrug er repræsenteret. Her vil den miljø- og sensorteknologi, som Biocover med sin SyreN-teknik har udviklet, blive vist.

Ifølge Morten Toft kan teknikken reducere ammoniakfordampningen med mindst 50 procent samtidigt med, at udbyttet stiger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har tal fra Landsforsøgene, der viser et merudbytte i vinterhvede på 10 procent i gennemsnit, når SyreN-teknikken bruges, siger han.

SyreN-systemet er desuden kommet på teknologi-listen, hvilket betyder, at slangeudlægning kan benyttes i stedet for nedfældning på græs.

- Man undgår de skader på græsmarkerne, som nedfældning er årsag til, og det i sig selv giver et merudbytte på fem procent. Desuden tilføres jorden via SyreN-teknikken kvælstof svarende til 200 FE pr. hektar, tilføjer Morten Toft.

Ammoniak danner farlige partikler

Gylleforsuring er af forskere foreslået som en måde til at begrænse ammoniakudslippet, der betegnes som sundhedsskadeligt.

- Der er ingen partikler i ammoniakdampe, men når de når ud i atmosfæren, reagerer de med luftens svovl- og sulfatforbindelser. Dermed dannes partiklerne ammoniumsulfat og ammoniumnitrat, og de er kræftfremkaldende, siger Morten Toft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener, at med SyreN-systemet kan man halvere udslippet af ammoniak fra landbruget:

- Med cirka 1.000 SyreN-systemer betyder det, at det samlede bidrag partikelforurening fra landbruget i Danmark kan reduceres fra 39,4 procent til 23,6 procent, lyder vurderingen fra Morten Toft.