Når priserne på foder svinger meget, ønsker mange kvægbrugere naturligt nok at blive mere selvforsynende med foder. Det gælder i særlig høj grad for de økologiske mælkeproducenter. De ser samtidig en tryghed i at have fuld sporbarhed på foderet. Det skriver Irene Fisker, kvægbrugskonsulent, Økologi i den nyeste udgave af Bovilogisk, der udkommer fredag den 16. september.

- Man kan også forestille sig, at selvforsyning kan være interessant i forhold til afsætning af mælk. Der er en stigende efterspørgsel efter lokale fødevarer, og det kan meget vel komme til at omfatte mælk fra køer, som har fået lokalt produceret foder, skriver Irene Fisker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Irene Fisker understreger, at man kan nøjes med at indkøbe 2,0 FE pr. ko, hvis man har masser af godt grovfoder og korn. Men man kan også gå hele vejen og dyrke hestebønner eller lupin som erstatning for det indkøbte kraftfoder. 100 procent selvforsyning kræver op imod to hektar pr. ko for økologiske mælkeproducenter og egner sig bedst til besætninger med moderat ydelsesniveau.

- For at opnå en høj grad af selvforsyning er det vigtigt, at grovfoderandelen er så høj som muligt. Derfor skal grovfoderet have en høj fordøjelighed, så køerne kan æde meget af det. En ændring af foderværdien fra 1,2 kg tørstof pr. FE til 1,1 kg tørstof pr. FE gør det muligt at ændre grovfodermængden fra 10 til 13 FE pr. ko, oplyser Irene Fisker.

- Det er desuden vigtigt, at ensileringsprocessen forløber hurtigt og effektivt. Det sikrer, at ensilagen får en god holdbarhed og en god smag for køerne, men det er også med til at bevare en god proteinkvalitet, påpeger hun.

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 16. september. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.