Ministre fra tre af EU’s største medlemslande Frankrig, Tyskland og England opfordrede i går, torsdag, EU til at gå fra 20 procent reduktion af CO2-udledningen i 2020 til 30 procent. 

Det er en sejr for EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, men ikke en stor sejr for EU’s landmænd, vurderer Landbrug & Fødevarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vil ikke være klogt, hvis EU alene går efter 30 procent reduktion, uden at verdens øvrige store udledere leverer tilsvarende reduktioner. Det vil være konkurrenceforvridende og sætte europæisk landbrug tilbage i forhold til resten af verden, siger Anette Engelund Friis, som er klimakonsulent i Landbrug & Fødevarer.

- Landbruget i EU - og ikke mindst i Danmark - producerer allerede langt mere klimavenligt, end landbruget i lande uden for EU. Det eneste, vi opnår ved, at EU alene øger reduktionsmålet, er, at en del af landbrugs- og fødevareproduktionen flytter til lande uden for EU; lande, der har højere drivhusgasudledning. Det vil være til skade for ikke kun EU’s landmænd, men også for klimaet, siger Anette Engelund Friis.

I Danmark har landbruget allerede reduceret udledningen af drivhusgasser med 24 procent siden 1990.