Ny forskning på Aarhus Universitet sigter mod at optimere forsyningen med råprotein og aminosyrer til diegivende søer, med resultater i forhold til foderudnyttelse, mælkeydelse og faring.

To igangværende forskningsprojekter på Aarhus Universitet undersøger protein- og aminosyresammensætninger for at optimere foderudnyttelse og mælkeydelsen hos diegivende søer. Begge projektet gennemføres i samarbejde med Seges. Det første projekt går den direkte vej og går målrettet efter kuldtilvækst og mælkeydelse.

- Der er til stadighed behov for justeringer i forhold til aminosyreprofiler, så de danske normer passer så godt som muligt til søerne, for at søerne har så høj mælkeydelse som muligt, fortæller Peter Kappel Theil, seniorforsker på Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet Foulum.

Det andet projekt går bagom soens stofskifte for at lære nyt og ad den vej optimere foderudnyttelsen.

- Hvis soen optager aminosyrer i overskud, så brænder den det af i leveren. Det er energimæssigt ufavorabelt og går ud over soens energiudnyttelse. Konsekvensen er, at der mistes ekstra energi både via urinen og i form af en højere varmeproduktion, det vil sige tabt energi der ryger direkte ud i atmosfæren som CO2. Tabet af energi via urinen kan stige fire til fem procentpoint, og tabet til atmosfæren er af samme størrelsesorden, forklarer han.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Soen skal have optimal fodersammensætning

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent? Log ind
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.