Græs i majs er i mange år blevet brugt som efterafgrøde af kvægbrugere, men nu risikerer de at stå med et seriøst problem, såfremt NaturErhvervstyrelsen ikke længere godtager græs i majs som en MFO-efterafgrøde.

Ifølge LMO kan det i yderste konsekvens betyde, at en tredjedel af hektarstøtten er i spil for den enkelte landmand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder jo, at dem, der normalt sår græs i majs skal ændre på markplanerne, hvis det er muligt. Det kan ende med, at mange skal ud at finde brakarealer for at opfylde 5 procent-kravet. Det er faktisk ikke til at holde ud at tænke på. Det er simpelthen utilbørlig optræden af NaturErhvervsstyrelsen, siger Lars-Ejler Hansen, chef for planteavl hos LMO.

Bunddække i oktober

Ifølge LMO skyldes ændringen, at NaturErhvervstyrelsen på et møde med konsulenter og landmænd 28. januar fremviste billeder fra en majsmark med stubbe, hvor græsset ikke dækkede så meget, som NaturErhvervstyrelsen ønsker. Billedet var fra oktober.

- NaturErhvervstyrelsen ønsker et tæt bunddække allerede i september/oktober, men det kan simpelthen ikke lade sig gøre på det tidspunkt. Der er lavet forsøg, som viser, at ved at have græs som efterafgrøde i majs opsamler efterafgrøderne fint den mængde kvælstof, som de skal, så jeg står helt uforstående overfor denne pludselige ændring af administrationspraksis, siger Lars-Ejler Hansen.

Brakjord

For landmanden kan de ændrede krav føre til et stort økonomisk tab, og som situationen ser ud nu, så anbefaler planteavlschefen, at landmanden skal finde noget brakjord.

- I denne situation er brak det sikreste med de regler, som vi har i dag. Godkendes efterafgrøderne ikke som MFO-efterafgrøder, kan landmanden miste op mod 50.000 kroner i tilskud pr. 100 hektar. Det er mange penge. Jeg håber meget, at der er nogen i NaturErhvervstyrelsen, der kommer til fornuft og ændrer på denne regel, som jo slet ikke giver nogen mening at trække ned over kvægbrugere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I stedet for græs i majs anbefaler LMO på det kraftigste, at landmanden opfylder MFO-kravet ved hjælp af mere sikre metoder som braklægning af jord eller udlæg af MFO-efterafgrøder i vinter eller vårsæd.

Vælger man på trods af usikkerheden at satse på MFO-efterafgrøder i majs anbefales det at tilsætte 0,5 kg Cikorie til græsset. Dette vil forbedre dækningen og dermed mindske risikoen for underkendelse ved en eventuel kontrol. Desuden bør man så efterafgrøden tidligere end normalt, hvilket koster udbytte.