Abonnementsartikel

Sommeren er over os, og snart starter høsten af landets rapsmarker. Vi håber, det bliver en bedre oplevelse end sidste år, hvilket det meget heldigvis tyder på! Lige efter rapshøsten starter så etableringen af en ny raps-afgrøde. Etableringen - og herunder sortsvalget - er altafgørende for det efterfølgende års udbytte. Sortsvalget afhænger blandt andet af jordtype, område og ikke mindst såtidspunkt.

Ved tidlig såning i starten af august anbefales de kompakte sorter som for eksempel DK Exception eller DK Explicit, da disse vokser langsomt i efteråret og holder vækstpunktet ved jorden. Er man på en varm lokalitet i det sydlige Danmark, kan man fint så de kompakte sorter hele august. Sår man i sidste halvdel af august, eller er man på en kold, stiv lerjord anbefales en hurtigt voksende sort, der kommer godt fra land efter såning. Af Dekalb sorterne er DK Exalte, DK Exentiel og DK Exclaim hurtigt voksende sorter med sidstnævnte som den absolut hurtigste. Det anbefales ikke at så DK Exclaim tidligere end den 10. august, da der herved er risiko for, at sorten bliver for kraftig i efteråret, og vækstpunktet kommer for højt op. Sorten kan sås indtil slutningen af august selv i de nordlige regioner og helt ind i september i de sydlige regioner, selvom sen såning ikke anbefales som udgangspunkt.

Har man store arealer, der skal tilsås med raps, er det altid en god ide at vælge to eller flere sorter. Start med at så de kompakte sorter og skift sort undervejs som august måned skrider frem og afslut med en af de hurtigt voksende sorter.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.