Forud for årets svinekongres satte Hyo Claus Fertin, direktør for Videncenter for Svineproduktion, i stævne.
Missionen var at høre direktørens vision, og høre planerne for fremtidens svineproduktion i Danmark. Og direktøren er ikke i tvivl. Dansk svineproduktion er en succes, og det skal vi ifølge Claus Fertin slå helt fast, inden vi begynder at grave os ned i problemstillinger og udfordringer.
I samme åndedrag erkender han dog også, at der er udfordringer der er til at få øje på, som eksempelvis den stigende andel af smågrise, som eksporteres ud af landet til opfedning i andre lande.
...Lige nu er vores hovedprioritet at få bremset stigningen i eksporten af smågrise...
- Lige nu er vores hovedprioritet at få bremset stigningen i eksporten af smågrise, og i stedet skabe løsninger der kan gøre slagtesvineproduktion rentabel herhjemme, siger han.
Formålet for VSP er at skabe et levedygtigt erhverv, hvor konkurrenceevne og innovation er vigtige parametre fremadrettet, og derfor er der ifølge ham også pres på den del af budgettet der går til innovation.
- Innovation og udvikling er det der fylder mest ude hos de enkelte svineproducenter, og samtidig er det jo vigtigt at slå fast, at det kun er cirka 20 procent af budgettet der går til den del, siger han.
Vi skal kigge indad
Svinesektorens vækstpanel kom d. 2. juni med en rapport, indeholdende seks anbefalinger til at stoppe stigningen i antal smågrise der sendes til opfedning og slagtning i udlandet.
- En af de ting jeg syntes der er helt afgørende i denne rapport er, at vi for en gang skyld også kigger indad. Der er ting som politikerne skal gøre, men vi kan også gøre noget selv, siger Claus Fertin og fortsætter:
- Vi har potentialet i Danmark og vi har også mulighederne hvis vi vil.
En af de tiltag som VSP allerede sidste år på svinekongressen åbnede for diskussionen om, er hvordan vi kan fremtidssikre slagtesvineproduktionen i Danmark.
- Vi har alt for mange små og urationelle staldanlæg, som ikke kan sikre fuld fokus fra en person, men som blot bliver et arbejde ved siden af en anden driftsgren, siger Claus Fertin.
Han er dog rigtig glad for, at der ligger ansøgninger til knap 500.000 stipladser, i den nye moderniseringsstøtte, som VSP har skubbet på for at få i gang.
- I dag har 80 % af staldene under 1.000 stipladser. Derfor glæder det mig at gennemsnitsstørrelserne på de ansøgninger der ligger i moderniseringsstøtten, er stalde med en gennemsnitsstørrelse på 3.000 stipladser.
Vi skal flytte fokus over på slagtesvinene
Selvom prioriteten lige nu ligger på slagtesvineproduktionen, er Claus Fertin meget opmærksom på, at det ikke må gå ud over fokus på resten af produktionen, og det mener han heller ikke er tilfældet.
- Det er ikke et spørgsmål om at vi skal stoppe med at udvikle smågriseproduktionen, men vi skal bare have den professionalisme og seriøsitet som vi har haft når vi snakker smågriseproduktion, med over i slagtesvineproduktionen, siger han.
Hvis man kigger på de sidste mange års fokus, har slagtesvinene fyldt alt for lidt i det billede, og det indrømmer Claus Fertin, og erkender også at det er i 12 time at der sker en indsats.
- Det skal på ingen måde forstås som kritik af mine forgængere, for dengang var tiden en anden, og den økonomiske situation var sådan, at svineproducenterne ikke kunne se en gevinst ved slagtesvineproduktion, siger han.
Det er ifølge ham afgørende, at vi opretholder en slagtesvineproduktion i Danmark, dels fordi vi har mulighederne for at det kan lykkes, men også fordi risikoen bliver meget stor, hvis vi står uden den del af produktionen.
PSO-afgiften skal væk
Det har indtil nu været politikerne, som primært blev bedt om at løse svinesektorens problemer, i form af at skabe forbedrede rammevilkår. Claus Fertin står stadig fast på at der er ting der skal løses, før Danmark har samme konkurrenceevne som sine nabolande.
- PSO-afgiften skal væk - Det er afgørende for den koster branchen rigtig mange penge - cirka 12 kroner pr. slagtesvin, siger han.
Han understreger tydeligt, at VSP skal fortsætte med at lægge et solidt pres på politikerne, for at få styrket branchens konkurrenceevne, hvilket han i høj grad også føler lykkes.
- Jeg vil gerne kvittere overfor politikerne for, at de er begyndt at tage branchens udfordringer seriøse, og har fået øjnene op for hvilken betydning landbruget har for samfundsøkonomien, siger han.
Vi skal præsentere de langsigtede løsninger
Claus Fertin understreger samtidig, at VSP har en unik opgave i både at løse her og nu udfordringer, men samtidig præsenterer langsigtede og holdbare løsninger, som holder om 10 og 20 år.
En af de problemstillinger som han er meget opmærksom på, er afstanden fra VSP og til de enkelte kaffeborde ude ved svineproducenterne.
- Vi har kun en berettigelse, hvis hovedparten af svineproducenter syntes vi skaber en merværdi for dem, siger han og fortsætter:
- Jeg er dog ikke i tvivl om at folk godt vil anerkende den værdi vi har, og har haft for dansk svineproduktion, men jeg erkender at vi skal blive bedre til at kommunikere budskabet ud.
Fremtidens rådgivning er anderledes
Et af de områder som fortsat er under forandring er rådgivningen ud til den enkelte svineproducent.
- I dag er der jo flere spillere i forhold til at rådgive svineproducenterne, siger Claus Fertin og fortsætter:
- Vinderne i dansk svineproduktion vil i langt højere grad selv være med til at definere hvilken rådgivning de ønsker og har brug for.
Ny struktur i Seges
Landbrugets videncenter, Seges, der beskæftiger 630 medarbejdere, bliver fremover en del af Landbrug & Fødevarer med Anne Lawaetz Arhnung i spidsen som direktør. Det er ambitionen, at Seges skal være en uundværlig innovations- og udviklingsvirksomhed, der kan levere de bedste løsninger til landmændene.
Seges vil fremover bestå af to hovedområder. Det ene område kaldes Innovation og viden. Denne afdeling får ansvaret for at udføre, formidle og implementere vidensprojekter.
Den anden afdeling bliver Produkter & Rådgivning, som står for at udvikle, sælge og supportere produkter og services som for eksempel IT-systemer og rådgivningskoncepter.
Det nuværende VSP vil blive en del af de to enheder, og vil fremover blive styret af en sektorchef, hvorfor Claus Fertin fratræder sin stilling som direktør, og en afløser skal findes.