Fra talerstolen ved årets kvægkongres, lagde formand Peder Phillip og direktør Gitte Grønbæk, op til en lysere fremtid for danske kvægproducenter, selvom de dog er ganske klar over, at krisen ikke er forbi endnu.

- Vi ved godt hvor ondt det gør ude hos jer, siger Peder Phillip og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mælkeprisen har taget en drastisk dyk, og de få opture der har været, har virket ganske korte set i forhold til nedturen.

Det er dog vigtig for ham at slå fast, at den lave mælkepris ikke skyldes kvorternes ophør, men i stedet problemer på den globale scene.

Direktør Gitte Grønbæk kunne vise de nyeste tal for kvægbrugets resultater i 2015, og selvom det ser skidt ud, er der også ifølge hende positive tegn at holde fast i.

- Vi har fået en forbedret konkurrenceevne på de enkelte bedrifter, da både ydelsen er steget og omkostningerne faldet, fortæller hun og fortsætter:

- Der er også kommet flere køer, uden at kapacitetsomkostningerne er steget, så selvom bundlinjen ser skidt ud, er der ting at glædes over.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når hun kigger fremad, ser det ud til at 2016 også bliver et svagt år, hvorimod at prognoserne for 2017 tegner bedre.

Landbrugspakken peger fremad

Regeringens arbejde med Landbrugspakken, blev et vigtigt emne i formandens beretning. Peder Phillip understregede flere gange, at pakken indeholder mange gode tiltag, som fremadrettet vil hjælpe Kvægbruget.

- Jeg vi gerne takke regeringen for landbrugspakken, siger han og pointerer:

- Det er en god pakke, men der skal ingen tvivl være om, at vi havde håbet at den blev vedtaget bredt i folketinget.

Peder Phillip lagde heller ikke skjul på, at den sidste uges røre om ministeren, ærgre ham, da han ikke syntes den har hjulpet nogen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Eva Kjær Hansen var en dygtig og kompetent minister, og jeg syntes alt det her er træls - rigtig rigtig træls, siger han og pointerer:

- Det her har slået os mange meter baglæns.

Han pointerer vigtigheden i den kommende udrulning af landbrugspakken, og ser samtidig frem til de kommende skatteforhandlinger.

- Landbrugspakken og den kommende skattereform, skal give mindst 1.000 kroner pr. ko, og det haster, siger han.

Fjern bureakratier og hold fokus på fagligheden

I en medlemsundersøgelse som Seges Kvæg har foretaget blandt alle medlemmer, ses det at over halvdelen af de kvægproducenter der har svaret, siger at det værste ved at være landmand er bureakratiet. Derfor er det ifølge Peder Phillip vigtigt, at den nye minister fortsætter det arbejde som Eva Kjær Hansen satte igang, med at rydde ud i lovjunglen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvom vi har ideer til hvor der bør sættes ind, vil vi gerne opfodre alle til at melde ind, med de udfordringer I har ude på bedrifterne, siger Peder Phillip.

Gitte Grønbæk huskede alle på, at vi skal fortsætte kampen for at optimere ude på bedrifterne, og derfor har Seges fortsat fokus på fagligheden, og der sættes fortsat initiativer i søen, som kan styrke produktionen og dermed konkurrenceevnen på de enkelte bedrifter.