Lyt til artiklen:

Danish Crown skal forsvare kampagne om klimavenlige grise i Højesteret

00:00
Hastighed: ???x
02:43

Landsretten har allerede den 1. marts afgjort, at der var tale vildledende markedsføring, da Danish Crown markedsførte sin store kampagne "klimakontrolleret gris" med tilhørende mærkat på kødpakkerne.

Imidlertid nåede Vestre Landsret frem til den konklusion, at sagens andet udsagn - påstanden om, at dansk gris skulle være "mere klimavenlig end du tror" - var inden for skiven for Danish Crown at bruge markedsføringsmæssigt om koncernens svinekød, skriver Dansk Vegetarisk Forening i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er dén afgørelse, vi nu tager videre til Højesteret med troen på, at den øverste retsinstans vil nå frem til en anden konklusion. Blandt andet ønsker vi at fremlægge mere dokumentation, data og fakta om den danske svineproduktions gigantiske klimabelastning, skriver foreningen.

- Det er groft vildledende, når Danish Crown påstår, at dansk gris er "mere klimavenlig end du tror'" eller på anden vis bruger klimaet til at anprise svinekød. Dansk svineproduktion er dybt klimaskadelig, og svinekød er en stærkt klimabelastende fødevare. Hvis arealanvendelsen indregnes fuldt ud, har hvert kilo svinekød en belastning på i alt 10,8 kg CO2 pr. kg svinekød, mener de to foreninger.

Danish Crown dømt for greenwashing

Se også:

Danish Crown dømt for greenwashing

Omlægning af produktion

- Danmark producerede ifølge World Resources Institute 1,97 millioner ton grisekød i 2018, hvilket svarer til en samlet årlig belastning fra dansk griseproduktion på 21,28 millioner ton CO2. Til sammenligning er er Danmarks målsætning for hele landets samlede maksimale CO2-udledning i 2030 på omkring 22 millioner ton CO2. Det er absurd at kæde denne produktion sammen med klimavenlighed på nogen måde, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

- Et mere retvisende udsagn fra Danish Crown ville være, at dansk gris skader både klimaet, havmiljøet og regnskoven mere, end du tror. Eller at danske grise lider mere i staldene, end du tror - og bliver halekuperet og kastreret uden bedøvelse mere, end du tror. For det er det, der er virkeligheden i svineproduktionen. Hvis Danish Crown virkelig vil gøre noget godt for kloden, bør de omlægge den gigantiske industrielle svineproduktion til planteproduktion. Og bruge deres enorme markedsføringsmidler på at sælge plantebaserede fødevarer, fremfor at greenwashe svinekød, siger generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening.

Forbrugerrådet Tænk håber på klare retningslinjer med dom i Danish Crown-sag

Se også:

Forbrugerrådet Tænk håber på klare retningslinjer med dom i Danish Crown-sag