Lyt til artiklen:

EU-Parlamentet vender tomlen opad til NGT

00:00
Hastighed: ???x
01:55

Med stemmerne 307 for, 263 imod og 41. der undlod at stemme. har EU-Parlamentet onsdag vedtaget EU-Kommissionens forslag til nye regler for Nye Genomiske Teknikker, NGT.

Målet er at gøre fødevareproduktion i unionen mere bæredygtig og modstandsdygtig ved at udvikle afgrøder, som er modstandsdygtige overfor klimaforandringer, skadedyr og samtidig kan give højere udbytter eller kræver mindre gødning og færre pesticider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som reglerne er nu, er alle planter, som udvikles ved hjælp af NGT, underlagt samme regler, som genmodificerede organismer, GMO. Men med forslaget fra Kommissionen, accepterer MEP´erne, at der kan være to kategorier og regelsæt for NGT-planter.

NGT: Bedre sent end aldrig

Se også:

NGT: Bedre sent end aldrig

NGT-planter, som anses som lig med konventionelle planter, NGT 1, vil blive fritaget fra de krav, der ellers eksisterer i GMO-lovgivningen. Krav som planter i NGT 2-klassen stadig skal følge.

For at sikre landmænd mod juridiske trakasserier, øgede priser og nye afhængigheder af store firmaer ønsker medlemmerne af Parlamentet desuden et totalt forbud mod patenter på alle NGT-planter, plantemateriale, dele deraf samt genetisk information.

Samtidig indebærer forslaget også, at alle former for NGT fortsat skal være forbudt i økologisk landbrug.

Forslaget skal nu igennem Ministerrådet og Kommissionen, inden det igen kan ende hos Parlamentet til endelig vedtagelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinbladet har tidligere skrevet, at danske Asger Christensen, MEP (V) forventer, at lovgivningen kan falde på plads inden parlamentsvalget til sommer.