Lyt til artiklen:

El-tjek afslørede stor fejl på elregning

00:00
Hastighed: ???x
02:48

Carsten P.J. Møller, der driver økologisk planteavl og æggeproduktion syd for Aabenraa, blev fejlopkrævet for knap 52.000 kroner på el-regningen.

Med svingende energipriser og senest nye tarifmodeller kan strømregningen hos landmænd og andre virksomheder være en ubehagelig læsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gennem snart fire år har udviklingsafdelingen i Spiras med et digitalt databehandlingsværktøj dykket ned i hundredvis af elregninger, og de har afsløret talrige fejlagtige opkrævninger. El-tjekket giver et eksakt kendskab til den pris, der konkret skal betales for el.

Fejl for millioner

Elregningerne kan være kompliceret læsning og være svære at gennemskue.

- Med vores el-tjek kan vi på baggrund af kundens egne forbrugsdata skabe et præcist overblik, der viser, hvad der rent faktisk skal betales, siger Kent Bisgaard, energirådgiver hos Spiras.

Han har ofte set eksempler på, at der er opkrævet alt for store beløb.

- Mod slutningen af 2023 gennemførte vi el-tjek hos en lang række kunder, og den samlede besparelse ligger på den anden side af en million kroner, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

52.000 kroner retur

Kent Bisgaard nævner et eksempel på en landmand, der har kunnet glæde sig over en klækkelig tilbagebetaling.

Det er Carsten P.J. Møller, der driver et landbrug syd for Aabenraa og fik dokumenteret, at han er blevet fejlopkrævet knap 52.000 kroner.

Fejlen på elregningen blev opdaget i forbindelse med en drøftelse omkring en eventuel investering i solceller, som Carsten P.J. Møller havde med rådgivere fra Spiras. I den sammenhæng blev der gennemført et el-tjek.

- Ifølge min kontrakt var mit tillæg til spotprisen på 1 øre, men el-tjekket viste, at tillægget i stedet var på 1,29 kroner. Jeg tog derfor kontakt til elselskabet, som efter et tilløb på henved tre uger tilbagebetalte de knap 52.000 kroner for perioden april 2023 til november 2023. Vi er nu ved at kigge på tallene længere bagud, siger Carsten P.J. Møller.

Flere muligheder

Ud over at kunne finde fejlopkrævninger kan et el-tjek ifølge Kent Bisgaard også give et værdifuldt billede af den enkeltes forbrug og døgnrytme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et el-tjek er dermed også med til at kunne klarlægge, om der kan høstes gevinster ved at flytte forbruget af el til tider af døgnet, hvor priserne er lavest. Endelig kan analysen også være første skridt hen mod etablering af et solcelleanlæg eller vurdering af andre besparelsespotentialer, siger han.