Lyt til artiklen:

Udfordringer med vådere, varmere og mere tørt klima

00:00
Hastighed: ???x
01:39

Vi skal indstille os på flere varme og tørre somre, og flere våde vintre.

Det er et af de overordnede budskaber, som klimaprofessor Sebastian Mernild, Syddansk Universitet, afleverede til deltagerne på planteavlernes årsmøde i Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og et panel med indsigt i forskellige dele af landbruget kom i forlængelse af Sebastian Mernilds indlæg med deres vinkler på den klimamæssige udfordring.

Sygdomme og insekter

Christian S. Jensen fra DLF fortalte om arbejdet med at fremme planternes bæredygtigheds- og robusthedsegenskaber. Det skyldes, at han forudser flere sygdomme og flere insekter som en konsekvens af et varmere klima.

DLG's bæredygtighedsdirektør, Jakob Lave, nævner at det handler om at komme i gang og løbende optimere på den enkelte bedrift.

Et tiltag, der vil flytte meget, er ifølge Jakob Lave at udvikle grønne gødningsformer.

- Tre procent af verdens energiforbrug går til gødning, så grønne gødningsformer kan flytte noget, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han forudser også, at vi kommer til at bruge mindre kemi i Europa, og han opfordrer til betydeligt mere fokus på hvad vi kan gøre med bio-løsninger.

Han mener, at vi bruger alt for lidt på forskning i biosolutions i forhold til den forskningsindsats, der foregår i kemivirksomhederne.

- Vi tænker nogle gange for introvert og lokalt og indsatsen er for lille. Vi skal gå fra at bruge peanuts til Global Power, sagde han.