Lyt til artiklen:

Opsamling på et udfordrende kartoffelår

00:00
Hastighed: ???x
01:30

Traditionen tro holdt BJ-Agro december-fagdag på Hovborg Kro. Her præsenterede rådgivningsvirksomheden en bred palette af oplæg om alt fra planteanalyser til bladgødskning og skimmelen i 2023, og hvad vi kan forvente i den kommende sæson.

Benny Jensen, der er planteavlsrådgiver i rådgivningsvirksomheden gennemgik vigtigheden af bladgødskning, særligt vigtigheden af gødskning med bladkali.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gennem vore forsøg tilbage i 2022 har vi set otte tønder stivelse mere pr. hektar ved gødskning med Flex-Bladkali, og endda mere i Kuras. Det har dog vist sig, at være meget afhængig af vejret, siger Benny Jensen.

rich-media-2
Benny Jensen er planteavlsrådgiver i BJ-Agro. Foto: FBG Medier - Anders Melchiorsen.

Der var ifølge forsøgene næsten ingen effekt i en T1-behandling, mens der næsten altid var en effekt af T3 og T4. Den laveste effekt blev fundet i perioder med nedbør og lavere temperaturer.

Også knoldsætningen og fosforens rolle blev berørt.

Ud af 17 forsøg, var der pæn stigning af stivelsesudbytter og øget knoldsætning ved to-tre behandlinger i juli og august.

- Fosfor er ekstra vigtig for rodvækst og knolddannelse, og det er vigtigt for energi til fortsat vækst sidst på sæsonen og er på samme tidpunkt afgørende for stivelsesindlejring, siger han.