Lyt til artiklen:

Fødevareminister glæder sig over stort optag på landbrugsskoler

00:00
Hastighed: ???x
02:06

Flere unge søger ind på landmandsuddannelsen, og det glæder fødevareminister Jacob Jensen (V), som har været på besøg på Dalum Landbrugsskoles afdeling i Korinth.

Der er nemlig brug for de unge landmænd, hvis landbruget skal få held til at gennemføre det store generationsskifte, som venter forude, mener ministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror helt grundlæggende, at generationsskifte er en af de absolut største udfordringer, vi har som landbrugserhverv, hvis vi kigger 10 til 15 år ud i fremtiden, siger fødevareminister Jacob Jensen (V) i en pressemeddelelse.

På den fynske landbrugsskole fik fødevareministeren blandt andet demonstreret skolens spritnye, professionelle landbrugsdrone, den solcelledrevne markrobot og køerne i stalden.

rich-media-2
Fødevareminister Jacob Jensen (V) og teknikunderviser Henrik Jensen ser nærmere på traktorerne på Dalum Landbrugsskole. Foto: Dalum Landbrugsskole

Men selvom ny teknik og grøn omstilling også er vigtig, fyldte udfordringer med generationsskifte stadig meget i ministerens tanker, og det glæder forstander på Dalum Landbrugsskole, Jens Munk Kruse.

- Det er meget glædeligt, at vi og flere andre landbrugsskoler har stigende optag på landbrugs­uddannelsen. Det lover godt for fremtiden, men det er vigtigt, at vi også får flere unge ind på landbrugets lederuddannelser som produktionsleder og agrarøkonom. Det er dem, der skal ud og overtage landbrugsvirksomhederne, og her halter vi desværre stadig langt bagud i forhold til det antal, der er brug for i erhvervet, siger Jens Munk Kruse.

Ifølge tal fra Fødevareministeriet er gennemsnitsalderen for landmænd steget fra 51 til knap 58 år i perioden 2010 til 2020. Op imod en tredjedel af alle heltidsbedrifter forventes at skulle gennemgå et generationsskifte inden 2030.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Eleverne i 10. klasse fik fint besøg af fødevareminister Jacob Jensen (V) midt i deres engelsk­undervisning. Foto: Dalum Landbrugsskole

I år steg antallet af elever, der startede på landbrugsuddannelsen på én af Danske Landbrugs­skolers medlemsskoler, for tredje år i træk. Alene i år steg antallet af nye elever med 15 procent i forhold til året før.