Lyt til artiklen:

L&F efter ny vurdering: Vandplaner skal tilrettes

00:00
Hastighed: ???x
04:35

De danske vandplaner er i strid med de gældende EU-regler flere steder i Danmark.

Det er blandt konklusionerne i et internationalt ekspertpanels bidrag til den såkaldte second opinion, der er et kvalitetstjek af de danske vandplaner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed, har læst rapporten, som netop er offentliggjort.

- Vi er samlet set meget tilfredse med ekspertpanelets arbejde. Rapporten bekræfter flere af vores kritikpunkter af det faglige grundlag, som vandplanerne er baseret på i Danmark. I første omgang bør myndighederne rette forkert fastsatte reduktionsmål, så vi arbejder ud fra et korrekt grundlag, siger Thor Gunnar Kofoed i en pressemeddelelse.

Konkret konkluderer rapporten, at kvælstof fra udlandet spiller en væsentlig rolle i en del vandområder, og at de danske miljømål i disse områder ikke vil kunne nås uden en større indsats fra vores naboer.

Klar opfordring til miljøministeren

Derfor opfordrer Landbrug & Fødevarer nu miljøministeren til at indkalde sine ministerkolleger fra landende omkring Østersøen til et møde, hvor Danmark sætter sig for bordenden.

- Vi skal have en effektiv og koordineret kvælstofindsats, der forbedrer vandmiljøet. Vi kan ikke acceptere den nuværende tilstand. Vi anerkender landbrugets medansvar, og derfor ønsker vi også, at der kommer mere fart i udtagning af lavbundsjord, etablering af vådområder og hurtigere skovrejsning. Det er kommunerne, der skal gennemføre udtagningerne de fleste steder, men vi oplever, at der ikke altid er nok ressourcer til at få sat gang i processen, siger Thor Gunnar Kofoed

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover den nationale indsats, er der også brug for en indsats i Østersøen, mener L&F.

- Vi skal gøre noget både nationalt, og på tværs af landende. Vi kommer ikke uden om, at meget af det kvælstof vi døjer med, kommer fra udlandet. Det skal Danmark handle på, og derfor opfordrer vi regeringen til at samle landende omkring Østersøen, så vi kan koordinere indsatser og holde hinanden oppe på at levere resultater, siger Thor Gunnar Kofod.

Landbrug & Fødevarer har tidligere argumenteret for, at vandmiljøindsatsen ikke kan ses som et rent nationalt anliggende. Det giver den internationale ekspertgruppe landbruget ret i.

- Modsat påstande fra nogle eksperter i den hjemlige debat, bekræfter rapporten, at kvælstof fra andre lande udgør en stor del af kvælstoftilførslen ved en række danske kyster, og at de danske vandplaner bygger på en antagelse om, at Danmark med yderligere reduktioner skal forsøge at kompensere for manglende reduktioner i udlandet, siger Thor Gunnar Kofoed.

Sverige og Tyskland udskyder reduktionsindsatser

Rapporten afslører desuden, at Tyskland og Sverige udskyder deres reduktionsindsatser i ti år eller mere. På den baggrund konstaterer panelet, at miljømålene i Danmark ikke vil kunne nås i 2027.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det understreger den indlysende pointe, at havet ikke kender nogen nationalgrænser. Når vores nabolande udleder kvælstof, så transporteres en del af det op til os qua vores geografiske placering. Det er en problemstilling, som miljøministeren bør tage en snak med sine ministerkolleger om. Vi anerkender, at landbruget har et medansvar, men ikke et eneansvar, siger Thor Gunnar Kofoed.

Han understreger i samme ombæring, at Danmark fortsat skal være ambitiøs på vandmiljøområdet.

- At andre lande ikke kommer i mål med deres krav, skal naturligvis ikke være en undskyldning for, at vi ikke gør en seriøs indsats her i Danmark. Men en seriøs indsats er netop at se på de forskellige faktorer. Det nytter simpelthen ikke noget, at vi i Danmark opererer med nogle snævre nationale mål, der slet ikke forholder sig til landene omkring os. Indsatserne skal afstemmes og det handler både om landbrug, spildevand og andre presfaktorer i Danmark såvel som landene omkring os, siger Thor Gunnar Kofoed.

Kvælstofudledningen fra landbruget er siden 1990 halveret gennem ny teknologi, bedre dyrkningsmetoder på markerne og en genopretning af våde enge, moser og søer, der fjerner kvælstof mellem marken og havet.