Lyt til artiklen:

Andelshavere sælger biogasanlæg for at sikre vækst

00:00
Hastighed: ???x
02:38

For at sikre den fornødne kapital til ambitionerne om fortsat vækst har andelshaverne i Thorsø Biogas solgt anlægget til selskabet Fremsyn.

- Vi ønsker et biogasanlæg, som vi fortsat kan udvikle mod mere gasproduktion, og det kræver store investeringer, siger formand Jørgen Juhl Nielsen. Han blev valgt som ny formand i 2022.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Og store investeringer harmonerer ikke med, at landbruget er under voldsomt pres med hensyn til likviditet på grund af øgede krav til miljø og klima samt hård konkurrence på fødevareproduktion generelt.

- Derfor vi har brug for eksterne investorer i vores biogasanlæg for at kunne løfte fremtidige krav til anlægget., siger formanden.

Jørgen Juhl Nielsen glæder sig derfor over, at biogasanlægget nu har fået Fremsyn ind som ejer af anlægget.

Godt samarbejde

- Så får vi den fornødne kapital til at investere og producere endnu mere gas, således at vi fortsat kan sikre en grøn og vedvarende energiproduktion til gavn for den grønne omstilling og forsyningssikkerheden i hele samfundet, siger Jørgen Juhl Nielsen.

Han roser Fremsyn for et godt samarbejde og ser med tilfredshed på den indgåede leverandøraftale omkring levering af gylle og husdyrgødning til biogasanlægget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har selv forestået udarbejdelsen af en leverandøraftale i forhold til Fremsyn. Aftalen imødekommer de lokale landmænds krav til økonomi med videre, så nu er vi klar til at få vores nye selskabskonstruktion på plads, så samarbejdet kan igangsættes, siger Jørgen Juhl Nielsen.

Også hos Fremsyn er der tilfredshed med overtagelsen.

Knud Boesgaard, der er stifter og ejer af Fremsyn, ser store perspektiver i samarbejdet med landmændene omkring Thorsø Biogas.

Tocifret millionbeløb

Han ønsker ikke at fortælle, hvad selskabet har givet for at overtage biogasanlægget, men han fortæller, at der skal investeres et pænt tocifret millionbeløb i at udvide anlægget.

Thorsø Miljø- og Biogas blev bygget i 1994 og omsætter biogassen gennem Thorsø Fjernvarme i form af el og varme. Og i 2020 kom anlægget desuden på det landsdækkende naturgasnet, hvilket betød, at selskabet kunne producere endnu mere grøn gas og ikke længere skulle stoppe produktionen i sommerperioden, når fjernvarmeselskabet ikke kunne aftage biogassen.