Lyt til artiklen:

Nordfyns kommune kører på klimavenlig biodiesel

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Nordfyns kommune vil nu prøvekøre den lokale biodiesel. Som et forsøg skal medarbejderne på Materialegården i Nr. Esterbølle ved Bogense nu tanke 100 procent klimavenlig biodiesel fra Emmelev A/S på kommunens dieselbiler, skriver Nordfyns Kommune i en pressemeddelelse.

Det blev forleden markeret af borgmester Morten Andersen, som klippede et bånd på tanken med biodiesel. Dermed kan kommunens medarbejdere komme i gang med forsøget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Emmelev A/S har i en lang række tilfælde lavet lignende aftaler, og eksempelvis i Nordjylland har både et korn- og foderstofselskab, Mollerup Mølle, samt Morsø Taxi- og Busselskab tanket udelukkende biodiesel på deres køretøjer.

Også Odense Havn deltager i et lignende projekt, og i Esbjerg er et norsk fragtskib blevet tanket med udelukkende biodiesel fra Emmelev. Det har fungeret uden problemer, lyder meldingerne, og dermed bekræfter de danske erfaringer udviklingen i Sverige, hvor en stor del af den samlede flåde af tunge lastbiler og busser kører på 100 procent biodiesel.

Gav hånd på samarbejdet

Borgmester Morten Andersen sagde i forbindelse med indvielse af forsøget, at han er glad for at Nordfyns Kommune nu er en del af arbejdet for mere klimavenlig transport, og han fremhævede, at kommunen selvfølgelig skal bruge den biodiesel, der produceres lokalt og på grundlag af raps dyrket på marker i kommunen. Mens indvielsen fandt sted, rullede den ene lokale traktor efter den anden ind på pladsen med store læs af nyhøstede oliefrø til møllen.

- Landbruget fylder meget i Nordfyns Kommune, og det er vi glade for. Det skal fortsætte, og det sikrer vi først og fremmest ved fortsat at give erhvervet de gode vilkår på de områder, vi som kommune kan være med til at præge, sagde Morten Andersen.

- Emmelev A/S er en del af landbruget, og det er blevet mere synligt i kommunen, at virksomheden spiller en rolle for den grønne omstilling. Derfor er jeg glad for det samarbejde om klimavenlig biodiesel, som vi har indledt, sagde Morten Andersen.'

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fynboer får gavn af biodiesel

Formand for VU i Odense, Andreas Larsen, samt folketingsmedlemmerne Erling Bonnesen og tidligere energiminister Lars Chr. Lilleholt deltog også ved præsentationen af det nye samarbejde, og det samme gjorde flere leverandører og kunder.

Lars Chr. Lilleholt fremhævede, at det er oplagt at fynboerne får gavn af, at Emmelev producerer det klimavenlige brændstof:

Mange ved ikke, at der produceres biodiesel her på Fyn, men det er tilfældet, og det er så klimavenligt, at det fortrænger 72 procent CO2. Det er da til at tage og føle på for den vognmand her på Fyn, som ellers står til at skulle investere i en el-lastbil, sagde tidligere energiminister Lars Chr. Lilleholt.