Lyt til artiklen:

Debat: Alle ønskede sig og arbejdede for en generel dispensation fra brakkrav

00:00
Hastighed: ???x
02:16

Da tørken hærgede i begyndelsen af sommeren, så vi desværre, at der mange steder så ud til at mangle foder til dyrene. Jeg ved, at det pressede mange landmænd og skabte stor usikkerhed flere steder i landet. Ingen vidste, hvilket vejr de kommende uger og måneder ville bringe. Det var tydeligt, at der var brug for at gøre noget.

Det oplagte var selvfølgelig at tage de braklagte arealer i brug. Her var foder til dyrene, men kun inden det hele var brændt væk af solen. 4 procents brakkravet er givet af EU-regler, og derfor skulle det hurtigt afklares, hvorvidt Danmark kunne få godkendelse i EU til at tage arealerne i brug, uden det ville gå ud over støttemulighederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regeringen afsøgte derfor muligheden for netop dette.

Fødevareminister Jacob Jensen (V) forsøgte endda personligt at få overtalt kommissæren. Desværre uden held. Jeg ved, at det ærgrer mange. Især i Venstre var vi ærgerlige over denne beslutning fra EU-Kommissionen.

Beslutningen kan virke underlig, da mange andre lande sidste år fik en mulighed for at udskyde 4 procents-kravet til 2024. Her havde Danmark også muligheden for at få en udskydelse, men det blokerede partierne på den yderste venstrefløj for. Venstre havde selvfølgelig meget gerne set, at Danmark også havde søgt om en udskydelse.

Derfor stod vi desværre i denne ærgerlige situation tidligere på sommeren. Og jeg vil gerne rydde eventuelle misforståelser om, hvorvidt der ikke er spurgt på en ordentlig måde, af vejen. Det handlede hverken om vilje eller evne til at søge om dispensation.

Danmark havde forpasset sin mulighed sidste år. Efter afslaget fra Kommissionen sørgede regeringen for, at den enkelte landmand i stedet kunne søge force majeure. Det var ikke den mest optimale løsning, men dog den bedste, der var, under den givne situation.