Lyt til artiklen:

Debat: Opråb fra Parlamentet: CO2-afgift er no-go

00:00
Hastighed: ???x
02:18

Den CO2-afgift, der lige nu lægges op til i Danmark, vil skabe en konkurrenceforvridende osteklokke om Danmark og de danske landmænd. Derfor er det helt afgørende, at vi tænker os grundigt om, når vi laver regnemodellen - og endnu vigtigere, at vi får løftet CO2-afgiften op på europæisk niveau.

CO2-afgiften lander simpelthen det helt forkerte sted, når den ender ved danske landmænd. Det kan give en konkursbølge i landbruget. Og det bliver rigtig dyrt. Både økonomisk men i den grad også i klimaregnskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis landbruget lukker i Danmark, rykker produktionen udenlands. Til et mindre klimavenligt landbrug. Det kan ikke være rigtigt!

Vi skal have lige vilkår, og det får vi ikke med den foreslåede afgift. Afgiften skal i stedet ligge i køledisken. Så er det op til forbrugeren at træffe valget i supermarkedet.

Otte ud af ti landmænd med malkekvæg står med en underskudsforretning, hvis en CO2-afgift på 750 kroner pr. ton indføres. Samme danske landmænd er blandt verdens grønneste mælkeproducenter.

Efterspørgslen på mælk forsvinder ikke, selvom danske producenter lukker. Det betyder i praksis, at produktionen flyttes fra et af de grønneste landbrug i verden til et land med mindre ambitiøs klimapolitik. Det er helt sort!

Så er vi dårligere stillet end før CO2-afgiften. Både klimaet og erhvervet vil lide. Det kan ikke være målet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er behov for en fælleseuropæisk plan, hvor vi på tværs af EU-lande udformer lovgivningen, så den ikke bliver konkurrenceforvridende. På den måde vil vi gøre både os selv og klimaet en tjeneste.

I mellemtiden har jeg en klar opfordring til Christiansborg: Vi skal have en fælles EU-regnemodel og et fælles udgangspunkt. Derfor skal vi kigge på en EU-løsning frem for en isoleret national lappeløsning, så vi undgår klimanationalisme. For en lukket dansk fødevareproduktion vil være det værste, i kan byde planeten.