Lyt til artiklen:

Blandet høstbillede på Vestsjælland

00:00
Hastighed: ???x
01:53

I Niløse Nord for Dianalund driver Jens Jørgen Simonsen Lundebjerggaard med omkring 1000 hektar, som han driver sammen med sin søn, der også driver 1000 hektar.

De har torsdag, fredag og lørdag, 6.-8. juli været i gang med høsten af engrapgræs og rødsvingel på i alt 50 hektar, og det har været et blandet billede, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Engrapgræsset ligger tæt på en normal høst, men det står også på almindelig, god jord. Rødsvinglen har taget mere skade, men det er en kombination af tørkeskade, og så havde vi kraftigt blæsevejr op til den blev mode. Så den ligger for lavt sådan som jeg lige vurderer det, måske 25 til 30 procent under et normalt år, siger Jens Jørgen Simonsen.

rich-media-2
Mejetærskeren er forsynet med halmspredere. Foto: Jens Jørgen Simonsen.

Græsserne er lagt på lager, og derfor kender de endnu ikke de præcise udbytter, men de er høstet med en vandprocent på 10 og nedefter. Engrapgræsset var skårlagt, mens noget af rødsvinglen blev tvangsskårlagt for at redde den fra blæst. Ellers er den høstet på rod.

Tilbage i græshøsten står 70 til 80 hektar med hundegræs, rajgræs og strandsvingel.

Normal raps, blandet korn

Forude venter også raps- og kornhøsten, og også her er billedet blandet.

- Raps, der tror jeg vi kommer relativt tæt på normaludbytte, hvis det ikke bliver normal. Det samme gør sig gældende for hveden, bortset fra det på de lette jorder. I byggen er billedet egentlig det samme, men mere spredt, og generelt er vores billede meget bestemt af området. Nogle ejendomme ser fine ud, mens andre 10-15 kilometer væk kan se dårlige ud, siger Jens Jørgen Simonsen, der også peger på at der har været spredte tordenbyger i området.

rich-media-4
Den anden nye LExion 8800 TT på bedriften tager her engrapgræs med et 15-fods Claas Swath up-skærebord.
rich-media-5
Græshøsten var en blandet fornøjelse, og det forventer Jens Jørgen Simonsen også at høsten overordnet bliver. Foto: Jens Jørgen Simonsen.
Svingende men tilfredsstillende vinterbyg på Jakobsgård

Se også:

Svingende men tilfredsstillende vinterbyg på Jakobsgård