Lyt til artiklen:

Svingende men tilfredsstillende vinterbyg på Jakobsgård

00:00
Hastighed: ???x
03:02

- Det er gået fint. Udbyttet har svinget meget. Vi havde 80 hektar i et stykke, hvor tørken har taget en luns. Og det tørken ikke tog, det druknede i vinters. Og det der ikke druknede frøs op da det var begyndt at skyde igen, sådan indleder John Jakobsen fra Jakobsgård ved Låsby, da Maskinbladet spørger til vinterbyghøsten.

Af de i alt 126 hektar vinterbyg mangler gårdens X9´er med 40-fods skærebord at komme over 26 hektar, og selvom de første 80 hektar har været svingende, så er John Jakobsen overordnet set tilfreds.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Mejetærskerpilot og markmand Andreas i fuld sving, John Jakobsen og hjælper Ulrik kører fra. Foto: John Jakobsen.

- Snittet på de 80 hektar var 5,3 ton, og så har vi høstet 20 hektar med 7,3 ton. Jeg havde kigget på vores beholdning forud, og vi har da opfyldt håbet om et gennemsnit på 5 ton, siger John Jakobsen.

Han forklarer at de første 80 hektar har været udsat for det, de kan blive udsat for, idet der også var græsproblemer. Faktisk overvejede de at så 10 hektar om, men endte med at lade være.

- Vi bor i et koldt område, og vi plejer ellers at kunne avle vinterbyg. Men reduceret jordbearbejdning, koldjord og vores område, det er ikke noget der giver rekorder. Men sidste år havde vi da 8,5 ton pr. hektar over 105 hektar, siger John Jakobsen, der uanset hvad ikke klager.

- Vi skal være glade for det vi har, og høsten sidste år var god, så vi skal ikke ud at købe foder, konstaterer han.

Det høstede byg blev høstet fra klokken 13 den 8. juli, og var i hus klokken 21:30 dagen efter. Byggen blev høstet med en vandprocent på 14, og skal gå til gårdens grise, for der produceres årligt 38.000 slagtegrise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Snittet endte over de nødvendige og ønskede 5 ton. Foto: John Jakobsen.

Ny X9´er

Foruden vinterbyggen, hvor der resterer 26 hektar har Jakobsgård også en del hvede, 178 hektar raps, 30 hektar havre, 30 hektar vårbyg og omkring 70 hektar rug, på bedriftens knap 800 hektar.

- Hveden står varieret, der er tørkepletter hist og pist, men andre steder står det godt. Rugen ser ud til at have klaret det rigtig godt, så den er vi spændt på, siger John Jakobsen.

Der er også andet de er spændte på, for hvis alt går efter planen, så bliver de sidste 26 hektar vinterbyg de sidste for bedriftens X9´er, der var den første i Danmark i 2022.

- I næste uge får vi den byttet til en ny X9´er med bælter og 45-fods skærebord. Vi fik 40 fod til den vi købte sidste år, men det kan jeg se er for lidt. Så jeg spurgte om vi kunne bytte til 45, men bytteprisen var for høj i forhold til at bytte hele maskinen. Jeg tror min markmand glæder sig til den nye kommer forbi, griner John Jakobsen.

Drengerøvssnak førte til køb af den første X9'er i Danmark

Se også:

Drengerøvssnak førte til køb af den første X9'er i Danmark

rich-media-6
De første 100 hektar blev lukket klokken 21:30 søndag den 9. juli. Foto: John Jakobsen.