Abonnementsartikel

Egholm Gods skiftede i år mejetærsker, og det skulle vise sig at være en rigtig god beslutning i den drilske høst af 550 hektar med korn, raps og rødsvingel

For driftsleder Carsten Møller på Egholm Gods ved Kirke Hyllinge handlede det om at få tilstrækkelig kapacitet i høsten.

- Vi har fået 143 hektar mere ind i vores markbrug, og med den mejetærsker, vi havde, kunne vi ikke have nået at høste det hele selv, fortæller han.

Min kapacitet er øget med 30 procent, og der har slet ikke været driftsstop udover en enkelt knækket kniv.

- Carsten Møller, driftleder Egholm Gods

Derfor var godset på udkig efter en afløser, der både skulle have større kapacitet og driftssikkerhed.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Efter at have undersøgt mulighederne faldt valget på en Case IH Axial-Flow 8230 med et 30 fods skærebord med udskydelig knivbjælke og 4WD.

- Nu er jeg ved at være færdig med høsten for i år, og erfaringerne er rigtig gode, fastslår Carsten Møller.

Han er ved at høste vinterhvede, der giver omkring ni ton pr. hektar med en vandprocent på cirka 17. Kapaciteten er cirka 50 hektar pr. dag, når han skal køre til containere eller en vogn for at tømme af.

- Min kapacitet er øget med 30 procent, og der har slet ikke været driftsstop udover en enkelt knækket kniv.

- Jeg plejer ellers at skifte flere knive pr. sæson, konstaterer han.

Færre timer om at høste

Med den tidligere mejetærsker med 25 fods skærebord blev der brugt 157 høsttimer på at få mejetærsket. Nu er arealet 110 hektar større på Egholm Gods, men timetælleren på den nye Case IH Axial-Flow 8230 nåede kun op på 145 høsttimer i 2015-høsten.

- Du kan se, at den står på 194 motortimer, og jeg mangler ikke ret meget, viser Carsten Møller på den store AFS Pro terminal.

Den bruger han til at indstille mejetærskeren til de forskellige afgrøder og aflæse data om mejetærskningen. For eksempel, at motoren lige nu arbejder med en effekt på 105-110 procent, og rotoromdrejningerne er 790-800 pr. minut.

- Der er en Quick-guide til standardindstillinger, og så kan jeg selv finjustere til de aktuelle afgrøder og forhold i markerne.

- Det er meget nemt og præcist at arbejde med, mener han.

Bedre til frøhøst

Med den tidligere mejetærsker tog det lang tid at høste rødsvingel, fordi hastigheden skulle meget langt ned.

- Med vores nye Axial-Flow kører jeg tre-fire kilometer i timen.

- Det er faktisk svært at vænne sig til at skulle køre så stærkt, siger Carsten Møller.

Men det er farten, der giver kapaciteten - vel at mærke uden, at det går udover kvaliteten af varen i tanken eller spildet.

- Vi har mange forskellige jordtyper lige fra sand til ler, og derfor står rødsvinglen også meget forskelligt.

- For at få en pæn vare skal rotoren være fuld af materiale hele tiden, og så er jeg bare nødt til at køre stærkt, forklarer han.

Kører sent aften

Med til at give en højere kapacitet er udover højere fart også, at Carsten Møller kan køre flere timer pr. høstdag med hans Case IH Axial-Flow 8230.

- Jeg starter samtidig om morgenen, men kan køre længere tid om aftenen med denne her mejetærsker, fortæller han.

På den måde får han også mere ud af høstdagene, så høsten kommer hurtigere i hus.

Det giver mere tid til at udføre alt det andet arbejde i den travle sensommer og efterår, hvor der også skal sås vinterraps, vinterbyg, hybridrug og vinterhvede.

mod