Lyt til artiklen:

Tørke i Europa sikrede historisk resultat for Karup Kartoffelmelsfabrik

00:00
Hastighed: ???x
02:42

De har grund til at glæde sig hos Karup Kartoffelmelfabrik, for i regnskabsåret 22/23 stod stjernerne helt rigtigt for fabrikken, der med et gunstigt stivelsesmarked i kombination med en høst, der i resten af Europa har været reduceret på grund af tørke, har kunnet realisere højere priser.

Det ses og mærkes på bundlinjen, hvor der var hele 366 millioner kroner i plus. Det fremgår af seneste regnskab for andelsselskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af overskuddet kommer størstedelen ud og arbejde hos fabrikkens avlere, som skal dele 341 millioner kroner i efterbetalinger, mens der også kommer 22 millioner kroner i efterbetaling for ekstra leverede kartofler for året før.

Kartoffelmelsfabrikker runder milliard-omsætning

Se også:

Kartoffelmelsfabrikker runder milliard-omsætning

Det svarer til 2,75 kroner per kilo leveret stivelse, hvor der desuden er kommet 0,10 kroner per kilo stivelse i fragtgodtgørelse. Sammen med aconto-afregningen på 2,10 kroner betyder det, at avlerne har opnået 4,95 kroner per kilo leveret stivelse - eller 48.900 kroner per hektar.

Lang kampagne

Når det kommer til kartoflerne har der også været tryk på kampagnen i 2022, der sluttede den 20. december efter 108 kampagnedøgn. 22 døgn mere end året før.

I den periode blev der behandlet 6.831.274 tønder kartofler, med en gennemsnitlig stivelsesprocent på 19,73.

Fabrikken knoklede sig gennem 63.253 tønder per døgn, og det eneste, der periodevis gav udfordringer var procesudstyret i
proteinfabrikken og den hårde frost i starten af december, skriver fabrikken i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vigtigste nøgletal i en kartoffelmelsproduktion er stivelsesforbruget til 100 kilo mel, og i 2022 blev der brugt 81,19 kilo stivelse per 100 kilo mel. Det er en stigning på 0,29 i forhold til 2021.

Til trods for det gode resultat gør fabrikken i en pressemeddelelse dog opmærksom op, at selvom resultatet er på et historisk højt niveau, er det vigtigt at holde sig for øje, at den øgede afregning til avlerne modsvares af øgede omkostninger til den gødning, brændstof og el, der bruges i forbindelse med dyrkningen af kartoflerne.