Lyt til artiklen:

Bureaukrati og bøvlede regler spænder ben for naturvillige landmænd

00:00
Hastighed: ???x
02:09

For sjette gang deltager Landbrug & Fødevarer i Naturmødet i Hirtshals, naturens folkemøde, hvor politikere, eksperter og meningsdannere over tre dage debatterer natur og biodiversitet i Danmark, det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Og naturen og biodiversiteten har brug for en hjælpende hånd. Den rækker danske landmænd gerne ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Rigtig mange landmænd vil gerne gøre en indsats for naturen. Desværre oplever vi, at den nuværende lovgivning byder på mange benspænd og uhensigtsmæssigheder der gør det svært for de naturvillige landmænd, siger Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Hun er med i flere debatter på Naturmødet. Blandt andet om, hvordan EU kan bidrage til at skabe samspil mellem en bæredygtig landbrugsproduktion og en rig natur og hvordan vi får mere natur i landbruget.

-Her vil jeg fremhæve, at lovgivningen på flere områder er indrettet sådan, at gør man en indsats for naturen, så kan man i sidste ende blive pålagt restriktioner og begrænsninger i driften. Det betyder at mange landmænd er tilbageholdende i forhold til at gå ind i naturprojekter.

-Samtidig er der en række bureaukratiske regler, som landmændene skal manøvrere i - for eksempel i forbindelse med den fælles landbrugspolitik. Det kan også være med til at gøre at mange landmænd holder igen med at gøre en indsats, siger Lone Andersen.

Det er Jonas Ellitsgaard Jensen enig i. Han er nyetableret landmand og deltager i debatten "Naturdebatten gennem generationer - hvor skal vi hen?" på Naturmødet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Jeg vil gerne lave naturtiltag på min bedrift, men jeg er bange for at gøre noget som låser min produktion, så jeg ikke kan udvide om fem år, siger den unge landmand, som dog mener, at landbrug og natur fint kan gå hånd i hånd.

Det mener Lone Andersen også.

-Vi håber, at der vil være politisk vilje til et opgør med de negative incitamenter for naturindsatsen.

At gøre en indsats for naturen bør være en kilde til stolthed - ikke bekymring og straf, siger hun.