Lyt til artiklen:

Ingen inspektioner af kornskibe

00:00
Hastighed: ???x
01:30

Kornaftalen mellem Rusland og Ukraine udløber den 18. maj, hvis den ikke forlænges. Men allerede nu er der kurrer på tråden ved Istanbul, hvor alle kornskibe skal inspiceres af Joint Coordination Centre, JCC, hvor officials fra Rusland, Ukraine, Tyrket og FN sammen koordinerer og foretager inspektionerne, det skriver Reuters

Hverken søndag eller mandag blev der foretaget inspektioner, og i et brev til de andre parter i JCC skriver Rusland, at de ikke vil godkende nye skibe, med mindre deres tur til Ukrainske havne og retur er afsluttet inden 18. maj, som russerne kalder for lukkedatoen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rusland har tidligere raslet med sablen i forhold til at forlænge kornaftalen. De ønsker at russisk eksport af korn og kunstgødning også mærker aftalen, og blandt andet derfor var seneste forlængelse af aftalen kun på 60 dage, mod de ellers normale 120 dage.

Kornaftale forlænget - længde usikker

Se også:

Kornaftale forlænget - længde usikker

Ifølge Ukraine ligger der netop nu 62 skibe, som vil sejle til Ukrainske havne, hvoraf de har indstillet otte til JCC-godkendelse. Ifølge FN er der yderligere 14 skibe ved at laste i ukrainske havne, to på vej til det og ét på vej retur. Skibe, der også skal inspiceres.

Kornaftalen har ifølge FN åbnet for muligheden for eksport af gødning, herunder ammoniak, som Rusland ønskede, men ifølge organisationen har ingen benyttet sig af muligheden.