Abonnementsartikel

Store traktorer, der reelt set er alt for dyre til landevejskørsel med kornvogn, er ofte et nødvendigt onde i høst. Alternativet hedder lastbiltransport og sneglevogn i marken

Sneglevogn og lastbiltransport er blevet mere og mere udbredt. Men er det overhovedet rentabelt? På de helt store landbrug med store transportafstande er svaret ofte ja. På de mindre brug skal der findes andre argumenter.

Inden man vurderer sit behov for korntransport, er det vigtigt at finde ud af, om man har den rette mejetærskerstørrelse. For at undgå udbyttetab er det vigtigt med en høj høstkapacitet. For år tilbage stod det printet i folks bevidsthed, at en stor rotormejetærsker på dengang 30 fod burde kunne høste tæt ved 1.000 hektar. Det er også muligt under perfekte forhold med den rette afgrødesammensætning, store marker, effektiv logistik i høst og så videre. Det er bare vigtigt at understrege, at det ikke sker uden konsekvenser i form af udbyttetab. Som hovedregel bør man have kapacitet til at kunne klare hovedhøsten, som defineres som byg, hvede og til dels raps på omkring 140 timer - ellers har vi underkapacitet med risiko for udbyttetab i vanskelige høstår.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.