Abonnementsartikel

Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold foretog i slutningen af 2010 et uanmeldt besøg hos 50 besætningsejere. Over halvdelen fik påbud eller indskærpelser.

Ved kontrolbesøg udført i 2010 af Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold fandt man adskillige tilfælde af såkaldte ”rullepølsesøer” – søer, der er opstaldet i for små bokse med risiko for trykninger og begrænsning af bevægelighed som følge deraf. Det skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside.

I kontrollen var der 30 ud af de 50 besøgte besætninger, der ikke levede op til kravene. De 11 af dem fik påbud, fordi dyrene var udsat for uforsvarlig behandling eller væsentlig ulempe, mens 18 besætningsejere slap med en indskærpelse. En enkelt undgik ikke en politianmeldelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Gammelt inventar kontra moderne grise

Hos de fleste besætningsejere var det kun få søer eller gylte, der havde for lidt plads. Dog var der i en enkelt besætning 165 dyr, der ikke var opstaldet efter bestemmelserne.

- Problemet er, at landmændene stadig opstalder dyrene i ældre staldudstyr, der ikke tager højde for, at den moderne gris er vokset på alle leder og kanter, forklarer leder af Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold, Flemming Kure Marker.

- Dermed bliver svinenes bevægelsesfrihed i boksene stærkt begrænset, og de får trykskader og berøves muligheden for at få den nødvendige hvile, siger Flemming Kure Marker.

I alt kontrollerede Veterinærrejsehold 43.000 søer, og ud af dem var der 640 søer med sanktioner. Det svarer til 1,5 procent af de kontrollerede søer.

Fra 1. januar 2013 skal alle drægtige søer og gylte gå i løsdriftssystemer senest fire uger efter drægtighed og mindst indtil en uge før forventet faring.