Lyt til artiklen:

Stigende jordpriser i Sverige

00:00
Hastighed: ???x
02:02

Gennemsnitsprisen for en hektar svensk jord var sidste år 157.000 svenske kroner - cirka 104.000 danske kroner med den aktuelle, lave kurs på svenske kroner.

Ifølge svenske Jordbruksaktuellt er den gennemsnitlige hektarpris for hele Sverige dermed steget tre procent i forhold til 2021. Ser man på udviklingen i et lidt længere perspektiv, er den gennemsnitlige hektarpris steget 15 procent på fem år, men hele 54 procent de seneste 10 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jordbruksaktuellt har bragt statistikken over prisudviklingen, som hvert år udarbejdes af ejendomsmæglervirksomheden Ludvig & Co Fastighetsförmedling.

Selvom gennemsnitsprisen steg med tre procent i 2022, dækker det over prisudsving fra ni procent prisfald til 26 procent prisstigning som gennemsnit i forskellige egne af Sverige.

Den gennemsnitlige hektarpris for hele landet dækker over en gennemsnitspris på 403.000 svenske kroner (266.000 danske kroner) i blandt andet en del af det sydlige Skåne og en del af Östergötland - og 29.000 svenske kroner (knap 20.000 danske kroner) i Norrland.

Generelt angiver Ludvig & Co's statistik et stigende prisspænd. Når de opgør prisen på tre fjerdedele af den solgte agerjord i de dyreste områder, viser statistikken et spænd fra 150.000 til 675.000 svenske kroner (445.500 danske kroner).

Johan Herlin, der er ejendomsmægler og markedsområdechef hos Ludvig & Co i Kristianstad, konstaterer over for Jordbruksaktuellt, at mange landmænd driver et effektivt markbrug og er i stand til at finansiere jordkøb på trods af det stigende renteniveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han vurderer dog, at både renteniveauet og den stigende inflation har lagt en lille dæmper på udviklingen. Men samlet set vurderer han, at markedsudviklingen fortsat vil være stærk, og at efterspørgslen efter agerjord vil være større end udbuddet.