Lyt til artiklen:

Debat: Betragtninger fra en praktisk hverdag

00:00
Hastighed: ???x
02:52

DEBAT: Det er ganske mageløst, at en flok græssende danske malkekøer af teoretisk begavede klimaeksperter og medløbende politikere bliver udskammet på det groveste, og bliver gjort til syndebuk for alverdens klimakriser.

Hvordan kan det dog komme så vidt, at noget så naturligt som et husdyr skal gøres til en klimaskurk?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvægbestanden i Danmark er i dag halveret siden perioden fra 1930 og op til 1970'erne - den periode hvor industrialiseringen for alvor tog til med et enormt fossilt baseret energiforbrug uden nogen særlig agtpågivenhed for en mulig forurening af atmosfæren og deraf mulige klimatiske ændringer i vejret.

I 1970'erne gjorde charterturismen også sit indtog verden over og luftrummet blev tapetseret med fly, hvor der også er et enormt forbrug af fossile brændstoffer.

Alt imens er den danske bestand af kvæg i samme tidsrum halveret og klimakloge beskylder stadig landbruget og specielt kvægproducenterne for at være klimaskurke. Og for at opfylde klimakrav fra såkaldte klimaeksperter og lovgivere er der samtidig indtil i dag via lovkrav investeret kolossale summer i teknikker i stalde, opbevaringsfaciliteter, biogasanlæg og udbringningsteknikker uden det bliver tilgodeset.

Lad nu landbruget være i fred med at pålægge og opfinde yderlige afgifter og lad verdens bedste danske landbrug producere løs af fødevarer.

Sult og krig

Der er brug for danskproducerede kvalitetsfødevarer, animalske og vegetabilske, både herhjemme og ude i verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det er nu desværre en verden, der er helt af lave, blandt andet med russernes triste og formålsløse angreb på det ukrainske folk. Med den tragiske krig in mente har vi nu pludselig også fået øget fokus på en stabil forsyningssikkerhed med en høj grad af selvforsyning.

Og i blandt andet Afrika er der stadig hungersnød. Kan vi i vores rige og trygge samfund, hvor vi går mætte i seng hver aften, være bekendte ikke at vise lidt solidaritet med folk rundt i verden, der sulter?

Dansk landbrug er vitterligt verdens mest effektive og klimavenlige landbrug. Ingen andre lande i verden har samme høje effektivitet der samtidigt tager hensyn til dyrevelfærd, miljø og klima.

Udflagning

Hvis vi ikke fremover, grundet hovedløse politisk bestemte love, må producere fødevarer i Danmark, udflages det bare til andre lande. Og det er lande der slet ikke har vores høje standard og respekt for dyrevelfærd og det omgivende miljø, ligesom tusindvis af arbejdspladser forsvinder.

Det var lidt betragtninger fra min praktisk begavede hverdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv om jeg ikke har en masse år på skolebænken med i rygsækken, må man godt have lov at undres over, hvorfor landbruget ikke bliver præmieret og lovprist for at være en af grundpillerne i vores velfærdssamfund - akkurat som det har været igennem generationer.

Husk det nu: Dansk landbrug er altså ikke et problem, men en vigtig del af løsningen.