Lyt til artiklen:

Danish Agro fik rekordår trods udfordringer

00:00
Hastighed: ???x
06:57

Danish Agro koncernen opnåede i 2022 det bedste resultat nogensinde med et resultat før skat på 1,209 milliarder kroner, hvilket er en fremgang på hele 86 procent i forhold til 2021.

Omsætningen blev 59,1 milliarder kroner imod 44 milliarder året før, og egenkapitalen er i 2022 øget med en milliard kroner til 6,8 milliarder kroner, og soliditeten er 29,6 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De stærke nøgletal i regnskabet for 2022 er opnået i et år med mange udfordringer.

Krig i Ukraine

Ruslands invasion af Ukraine fik hurtigt Danish Agro til at fravælge al handel med Rusland. Koncernen lukkede straks Vilomix' russiske salgskontor, og det lykkedes trods internationale forsyningsvanskeligheder at finde alternative leverandører til at erstatte de russiske leverandører af især gødning og forskellige råvarer, som indtil krigsudbruddet blev importeret fra Rusland til særligt Danish Agros baltiske selskaber.

Og den geopolitiske uro i verden har i 2022 også fået Danish Agro til at revurdere sin strategi i Kina, som koncernen ikke længere ønsker at have produktionsaktiviteter i.

- Risici er for store i Kina, og derfor har vi sat alt fuldstændig i bero og kigger i stedet andre steder hen i hele verden - vi er ikke blevet bange for udvikling, siger koncernchef Henning Haahr.

Risikostyring

Den turbulente internationale situation med meget svingende priser og leveringsvanskeligheder krævede også i 2022 helt ekstraordinært fokus på risikostyringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Da vi begyndte at opleve ekstremt blæsevejr i efteråret 2021, rebede vi sejlene og indsnævrede vores risikorammer. Fokus på risiko er ekstremt vigtigt i vores branche, siger Henning Haahr.

Han fortæller, at Danish Agro som et led i risikostyringen har haft et tæt samarbejde med sine finansielle partnere, så Danish Agro hele tiden har været i stand til trods de volatile forhold at udnytte de markedsmæssige muligheder.

- Det handler blandt andet om at sikre forsyninger til kunderne, og vi har afdækket alt det, vi kan. På et tidspunkt stillede vi over en milliard kroner i sikkerheder i forbindelse med risikoafdækning, fortæller Henning Haahr.

Men han understreger, at der ikke er alternativer til risikoafdækning.

- Vi skal have styr på risikostyringen, hvor vi afdækker os med køb og salg eller finansielle instrumenter. Det er ganske enkelt et vilkår i vores branche. Hvis vi ikke afdækker vores risici, er vi her ikke, siger Henning Haahr og tilføjer, at omkostningerne indgår som en normal del af Danish Agros kalkulation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

International strategi

Henning Haahr er stolt over, at Danish Agro er kommet igennem 2022 med ekstraordinært flotte resultater, og han fastslår, at den primære årsag er, at Danish Agro i mange år har haft en international strategi.

- Den store fremgang i indtjeningen er i høj grad et resultat af koncernens internationale strategi, idet den samlede grovvareforretning uden for Danmarks grænser havde en fremgang i resultatet før skat på 531 millioner kroner, fremhæver Henning Haahr.

- Bestyrelsen i Danish Agro tog for en del år siden den visionære beslutning at gå efter en international tilstedeværelse med fokus på landende omkring Østersøen, og det belønner sig nu for alvor til gavn for vores andelshavere med en overskududlodning på 260 millioner kroner. Ikke mindst er det glædeligt, at vores tyske datterselskab Ceravis nu er overskudsgivende, siger Henning Haahr.

Fire forretningsområder

Henning Haahr fremhæver, at Danish Agros fire forretningsben alle har bidraget til det positive resultat.

Forretningsområdet Agribusiness omfatter grovvareforretningen, hvor der i 2022 blev opnået en vækst på 40 procent trods stor volatilitet og forsyningsudfordringer. Forretningsområdet opnåede en omsætning på 49,1 milliarder kroner og et driftsresultat på 1,421 milliarder kroner - en stigning på 77 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fremgangen skyldes blandt andet nye indtjeningsrekorder i Tyskland, Baltikum, Polen og Ungarn, og væksten er primært båret af højere priser, mens der også har været organisk vækst i volumener, siger Henning Haahr.

Han ser stadig store uopdyrkede muligheder for Danish Agro på grovvaremarkederne rundt om Østersøen.

- Vores fokus vil i det kommende år være på at udvikle os yderligere på disse markeder, siger Henning Haahr.

Forretningsområdet Machinery bidrog i 2022 med en rekordhøj omsætning på seks milliarder kroner, hvilket er en fremgang på syv procent. Driftsresultatet blev 267 millioner kroner, hvilket er en fremgang på 28 procent i forhold til 2021.

- 2022 var et meget udfordrende år i vores maskindivision på grund af forsinkede leveringer, så også i det lys er det et meget tilfredsstillende resultat. Vi har fokuseret på og sørget for, at alle landmænd fik klaret høsten på trods af manglende leveringer. Vi ser fortsat en række muligheder for forbedringer over hele linjen i forretningsområdet, siger Henning Haahr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Koncernens forretningsområde Special Feed realiserede i 2022 et driftsresultat på 254 millioner kroner, som indtjeningsmæssigt er på niveau med året forinden. Omsætningen blev rekordstor med 3,7 milliarder kroner - en stigning på 10 procent.

Danish Agro koncernens forretningsområde Food havde endnu et turbulent år med eftervirkninger af corona og udbrud af fugleinfluenza i flere markedsområder. Trods det er der i 2022 realiseret en omsætning på 3,0 milliarder kroner, hvilket er en vækst på 19 procent, og en driftsindtjening på 141 millioner kroner mod 84 millioner kroner i 2021.

I 2022 udvidede DAVA Foods produktpaletten med plantebaserede fødevarer, som er samlet i selskabet DAVA Foods Ingrediens.

I DanHatch blev selskabet DanPiglets afviklet efter flere år med underskud, mens der omvendt var fremgang i aktiviteterne med fjerkræ. Her blev der i 2022 sikret en indtjening og sat afsætningsrekord med et salg på 490 millioner daggamle kyllinger og med forventning om at passere 500 millioner i 2023.

Mål for 2023

- I 2023 kan ikke forventes samme medvind på markederne som i 2022, og de mange forestående usikkerheder sætter deres præg på Danish Agro-koncernens finansielle mål for 2023. Vi budgetterer således med et koncernresultat før skat på 520 millioner kroner, hvilket er væsentligt lavere, end hvad vi realiserede i 2022, siger Henning Haahr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han nævner, at alene renteudgifterne ventes at stige op mod 200 millioner kroner i 2023, og energiudgifterne og øvrige omkostninger forventes at stige med 300 millioner kroner.