Lyt til artiklen:

Otte økolandmænd samles om grønne løsninger

00:00
Hastighed: ???x
03:11

Udviklingen af et moderne landbrug og bidraget til den grønne omstilling af erhvervet sker ikke af sig selv. Det kræver store indsatser på gårdniveau, hvor størstedelen af udledningen i landbruget stammer fra. Det skriver Arla i en pressemeddelelse, om den økologiske Arla-landmand Christian Bejer og hans kollegaer. Og mens landbrugets udledning fylder i debatten, knokler landmændene for selv at komme i mål.

- Vi økologer i Arla har besluttet, at vi skal nå 30 procents reduktion inden 2028 - to år før de konventionelle Arla landmænd. Og det er jo lige rundt om hjørnet, så det fylder meget hos os. Ingen gårde er ens, og der findes derfor ikke én løsning til, hvordan vi kommer i mål. Derfor er det afgørende med tæt dialog og sparring, så vi hele tiden bliver dygtigere og skarpere på, hvordan vi reducerer vores udledning på gårdene, siger Christian Bejer, der ejer det økologiske landbrug Debelgaard med 370 Holstein-køer ved Brørup tæt på Vejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mødes med syv andre

Derfor mødes en gruppe på otte landmænd fra Syddanmark fire gange årligt for at dele viden og erfaringer om alt fra fodereffektivitet og biogas til Arlas klimatjek og klimaafregning. De otte landmænd er med i en ERFA-gruppe, der er sat sammen af rådgivningsselskabet Syddansk Kvæg.

- Det er altid godt at høre, hvordan ligesindede tænker, at man kan gøre tingene bedre og anderledes. Otte øjne ser bedre end to, så møderne giver mig en masse inspiration. Og jeg går ofte hjem med konkrete værktøjer, jeg kan implementere på gården, i marken og i staldene, siger Christian Bejer.

Ingen hurtige løsninger

Alle otte landmænd i gruppen er økologer, og det stiller krav til både produktionen og deres grønne omstilling. Derfor mener Christian Bejer, at gruppen er central for ham.

Kravene betyder nemlig, at køernes metanudledning kun kan mindskes med langsigtede strategier. Derfor diskuterer landmanden blandt andet, hvordan køerne bliver stærkere og mere robuste.

På seneste møde blev Christian Bejer blandt andet klogere på en løsning, der skal hjælpe ham på vejen mod mindre metanudledning blandt Debelgaards knap 400 køer. Nemlig en forbedret slætstrategi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nogen af landmændene i gruppen har en rigtig god slætstrategi, og vi kan se, hvor meget de får ud af det. Så på sidste møde gik det op for mig, at vi skal blive bedre til at høste græsset tidligere i foråret, så vi får græs med mere energi og højere fordøjelighed. Det betyder, at køerne ikke skal spise så meget for at få deres næring, og så udleder de mindre metan, forklarer Christian Bejer.

Data driver omstillingen

Christian Bejer har også samarbejde med DeLaval, som måler køernes Body Condition Score - køernes BMI - så Christian Bejer kan sikre køernes sundhed og samtidig sørge for, at foderet udnyttes bedst muligt.

- De fleste landmænd har en form for overvågning, men vi skal som landmænd blive endnu bedre til at udnytte den viden og de muligheder, vi får fra nye teknologier. Derfor deler vi også vores erfaringer om vores eksterne samarbejder i ERFA-gruppen. For sunde og glade køer er også mere klimavenlige, siger Christian Bejer.