Lyt til artiklen:

Stadig stor interesse for Økodag: Flere gårde har udsolgt

00:00
Hastighed: ???x
02:42

De seneste 18 år har Økodag hvert år lokket flere 100.000 danskere til at besøge økologiske gårde, når køerne kommer på græs. Siden starten i 2005, hvor Økologisk Landsforening arrangerede den første Økodag, har mere end to millioner personer været med til at fejre dagen.

Selv om det altså ikke er en nyhed, at man kan komme på gårdbesøg, når køerne kommer på græs, så er der stadig stor rift om de gratis billetter. På økodag.dk kan man se, at der allerede er 10 gårde, der har udsolgt, mens 11 andre gårde er tæt på at have udsolgt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har efterhånden mange års erfaring med at arrangere Økodag, og hvor vi tidligere gik meget op i at få flest muligt gæster og slå nye rekorder, har vi i år sammen med værterne og deres mejerier fundet ud af, hvor mange gæster, der er plads til på hver enkelt gård, siger Malene Jensen, der for tredje år i træt står i spidsen for Økodagen til økonu.dk.

Hun synes, at det er fedt, at Økodag er blevet til et udflugtsmål og er blandt andet blevet kontaktet Vallensbæk Menighedsråd, der sender en bus med 80 personer til Tranegård ved Helsinge og af et nordjysk ældrecenter, der også sender en busfuld ældre borgere til Økodag.

Køer og landmænd er klar

Økodag er et samarbejde mellem Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier. I år er det den 16. april og en af de gårde, der inviterer indenfor, er den lidt anderledes Arla-gård Søbysøgaard Fængsel, der har 120 jerseykøer.

- De dage, hvor vi begynder at gøre ekstra rent omkring staldene, stikker de hele tiden hovederne ud. De ved godt, hvad der skal ske, og det er meget sjovt at se, siger Jørgen Rasmussen, der har været driftsleder på gården siden 1983 i en pressemeddelelse fra Arla.

rich-media-2
Både Jørgen Rasmussen og de 120 jerseykøer fra Søbysøgaard Fængsel glæder sig til den 16. april, hvor køerne kommer på græs. (Foto: Arla)

Søbysøgaard er et fængsel i Årslev med både en åben og en lukket afdeling, og siden 1999 er det tilhørende landbrug blevet drevet økologisk. Cirka 30 af de indsatte er beskæftiget i landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gården har været med til Økodagen i 10 år og har normalt mellem 6.000 og 8.000 besøgende.

Udenlandsk interesse

Udlandet har også fået øje på den store succes med den danske Økodag.

Ifølge Økologisk Nu er Malene Jensen blevet kontaktet af det canadiske mejeri L'Ancêtre, der er Canadas største producent af økologisk ost og smør. De vil gerne kopiere Økodagen og har henvendt sig til Økologisk Landsforening for at blive klogere på, hvordan foreningen og de danske mejerier har fået succes med eventet.

Det år, hvor flest besøgte Økodagen, var i 2015, hvor næsten 250.000 danskere så køerne danse.