Lyt til artiklen:

Temadag om halmens grønne rolle

00:00
Hastighed: ???x
02:22

På dagen vil der være oplæg om halmens nuværende rolle i fjernvarmen, men også om de fremtidige perspektiver i den samlede energiforsyning. Deriblandt indgår også muligheder for lokalt samarbejde, hvor naboer slår sig sammen om et fælles energianlæg til hel eller delvis dækning af energibehovet, og hvor også reglerne for godkendelse og anvendelse af halmkedler belyses.

Halmens rolle i biogas og pyrolyse af halmrester samt brikettering er andre interessante perspektiver på halmens betydning som alternativ til gas og andre fossile energikilder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Halm er en vigtig del af løsningen, både i forhold til klimaet, og fordi der er brug for en stabil og prisvenlig leverance af energi, og det kan vi levere, fordi vi selv producerer råvaren, fortæller Erik Poulsen, formand for Danske Halmleverandører.

- Og det er ikke kun til energi, halmen kan anvendes, fremover vil halm være en efterspurgt råvare i en lang række produkter, som i dag er fremstillet af fossile råvarer, fortsætter han.

Praktisk fokus

Efter frokost på temadagen er der fokus på de mere praktiske opgaver i forbindelse med halmbjærgning. Da sæsonen er kort, kan det være vigtigt at få bjærget halmen hurtigt og effektivt, og her er det afgørende at have det rette udstyr. Derfor er der også oplæg om erfaringer med de nye såkaldte midipressere med 90 centimeter høje baller, presningsgrader og anvendelse af opsamlevogne.

Erfaringerne belyses af maskinstationer og halmproducenter, samtidig med at deltagerne har mulighed for at se forskelligt udstyr, da dagen afholdes på Maskinhandler Indkøbsringen's domicil i Vejle.

Også omkostningerne ved halmbjærgning er på programmet, ligesom der gøres rede for kommende regler for last og transport af halm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi glæder os utroligt meget til at møde de mange aktører inden for halmbranchen og vise dem vores faciliteter og maskiner og samtidig fortælle om vores nye forretningskoncept, siger direktør Kristian Jacobsen fra MI, som er vært ved arrangementet.

De mange spændende oplæg leveres af vigtige aktører på markedet i form af Dansk Fjernvarme, Teknologisk Institut, Linka, Biogas Danmark, DM&E, Biofuel Tecknology, Mkjeldal og Danske Halmleverandører samt maskinstationer og halmproducenter.