Lyt til artiklen:

Flere kommuner tillader ammoniakbehandling af halm

00:00
Hastighed: ???x
02:01

Det våde vejr, som har drillet med at få bjærget halmen tør, har udløst, at man flere steder nu må bruge ammoniak til at konservere halmen. Det skriver DM&E.

Nedbøren bliver opgjort af DMI, og det er ud fra deres opgørelse, at man kan se i hvilke kommuner, der må ammoniakbehandles. Antallet af nedbørsdøgn i ugerne 31 til 33 har udløst tilladelsen, og listen kan ses her

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undtagelsen fra forbuddet mod ludning af halm med ammoniak er baseret på DMI's opgørelse af nedbørsdøgn i de enkelte kommuner. Undtagelsen udløses, hvis der i en kommune i en treugers periode fra uge 31 til 37 har været mere end 14 nedbørsdøgn, hvor døgnnedbøren har været større end eller lig med 0,1 millimeter nedbør.

Antallet af nedbørsdøgn i de enkelte kommuner udsendes af DMI hver tirsdag formiddag for de foregående tre uger. Du kan følge med i, om der er tilladelse i din kommune på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Vær opmærksom på, at selvom der er opnået undtagelse fra forbuddet i din kommune, må ammoniakbehandling af halm ikke foretages i eller nærmere end 300 meter fra kategori 1- og 2-natur. Er du i tvivl om hvilke områder det er, kan du finde et kort her

Kun hvis nødvendigt

Ludning af halm med ammoniak er generelt ikke tilladt, fordi den del af ammoniakken, der ikke bindes i halmen, bliver frigivet til atmosfæren. Der er dog mulighed for tilladelse til ammoniakbehandling, hvis vejret er meget vådt, så det dermed er muligt at bjærge fugtig halm og undgå skimmelvækst i halmen.

Denne mulighed for undtagelse fra det generelle forbud opfordrer DM&E til at værne om, ved kun at anvende ammoniak, når det er nødvendigt for at redde fugtig halm, selvom der er opnået en generel tilladelse i kommunen.