Lyt til artiklen:

Temadag skal belyse halmens store betydning

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Hvor vigtig er halm for den grønne omstilling og for energiforsyningen? Det skal en temadag som Food & Bio Cluster Denmark, DanskHalm og Traktor Høst står bag belyse, det skriver parterne i en pressemeddelelse.

- Halm er en vigtig del af løsningen, både i forhold til klimaet, og fordi der stadig er brug for en stabil og prisvenlig leverance af energi, og det kan vi levere, fordi vi selv producerer og opbevarer råvaren, fortæller Erik Poulsen, formand for DanskHalm, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og det er ikke kun til energi og biogas, halmen kan anvendes. Fremover vil halm være en efterspurgt råvare i en lang række produkter, som i dag fremstilles på basis af fossile råvarer, og den værdikæde er halmproducenterne en naturlig del af, fortsætter han.

Dagen byder på oplæg om halm til biogas med pyrolyse af restfibre til biokul, som Agri Energi Vrå vil fortælle om. En af halmens mange anvendelsesmuligheder er som råvare til bygningselementer, hvor efterspørgslen er stigende, noget som COWI vil dele viden om.

CO2 afgiften nærmer sig desuden, og Dansk Halm håber på afklaring inden den 7. december, så L&F kan give et bud på, hvad en eventuel afgift kommer til at betyde for halmen på temadagen.

Efter frokost er der fokus på de praktiske opgaver i forbindelse med halmbjærgning i den korte og ofte vanskelige sæson. Med høsten 2023 i frisk erindring er det afgørende at bjærge halmen hurtigt og effektivt, men også at få den sorteret og have det rette udstyr til alle opgaver. Det bliver fire korte, interessante indlæg fra Fransgård Maskinfabrik A/S, Pomi Industri ApS, ACJ Maskiner A/S og DanskHalm. Oplæggene diskuterer temaer som kapacitet, kvalitet og fugtmåling.

Halmselskabet Danmark A.m.b.a deler ud af erfaringer med Logistik og organisering, som får stigende betydning, når halmen kan finde anvendelse i en endnu bredere vifte af produkter som stiller forskellige krav til kvalitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye, forventede transportregler omtales desuden kort, skriver Dansk Halm. Transport af halm er udfordret, fordi halmen fylder for meget til at udnytte lastbilens transportkapacitet.

Dagen slutter med et højaktuelt indlæg fra Urland ApS om Landbrugets roller i fremtidens bæredygtige landskaber.