Lyt til artiklen:

Virksomheder: Farlig hjælp fra regeringen

00:00
Hastighed: ???x
01:53

Abonnementsartikel

10 formænd i paraplyorganisationen FødevareDanmark advarer mod at benytte regeringens hjælpepakke til virksomhederne.

Formændene for en række fødevarevirksomheder udtrykker samlet skuffelse over, at regeringen spiller ud med en løsning, hvor man fodrer hunden med dens egen hale - og som kan ende med i sig selv at koste virksomhederne og butikkerne livet - og som i øvrigt ifølge formændene kan gøre virksomhederne umulige at sælge som følge af den gæld, der hober sig op, hvis man benytter sig af hjælpen fra regeringen.

- De nuværende energipriser er livstruende for mange små og mellemstore fødevarevirksomheder, men det vil det også være at benytte sig af den hjælpepakke, som regeringen lagde op til i går, hvis den også komme til at gælde for virksomheder. Løbende at udskyde en del af elregningen til senere vil føre til ophobning af forrentet gæld, der udhuler egenkapitalen - og virksomheder uden egenkapital lever på lånt tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan lyder reaktionen i en fælles udtalelse fra formændene for FødevareDanmarks medlemsorganisationer, dvs. Danske Slagtermestre, Ostehandlerforeningen for Danmark, Danmarks Fiskehandlere, SMV Fødevarer, Smagen af Danmark, Sammark, Mad Med Mere, Mesterslagteren samt Slagtehusene.

Tilbuddet fra regeringen kan således opfattes som et valg mellem pest og kolera.

Formændene udtrykker dog forståelse for bekymringen i forhold til inflationen.

- Men vi savner, at regeringen anerkender sig et medansvar for de problemer, som elregningerne giver de virksomheder, der ikke kan spare nævneværdigt på strømmen, fordi de er underlagt lovkrav om temperaturer i kølediske, køle- og fryserum, ovne m.m. Når staten stiller sådanne krav, må den også påtage sig et ansvar for, at det er muligt at efterleve dem. Det gør den ikke ved at tilbyde livstruende lån, lyder det i fællesudtalelsen fra de 10 formænd, som udtrykker håb om, at politikerne kommer med en mere brugbar løsning på den meget alvorlige situation, som virksomhederne står i, siger de.