Lyt til artiklen:

Politiet advarer mod bølge af GPS-tyverier

00:00
Hastighed: ???x
02:19

Om du er til Ferguson eller Ford er ikke så vigtigt - ej heller, om du sværger til Case IH, John Deer eller New Holland. Det er derimod vigtigt, at du husker at aflåse dine landbrugsmaskiner og ikke lader nøglen sidde i tændingen, og at du husker at låse dørene til den bygning, maskinerne befinder sig i, når du ikke selv er til stede, skriver Midt- og Vestjyllands Politi i en advarsel på Facebook.

I Midt- og Vestjyllands Politi ser vi desværre mange sager vedrørende GPS-tyverier fra landbrugsmaskiner, hvor uønskede gæster i ly af natten går målrettet efter det teknologiske udstyr fra maskinerne. Udstyret er i sig selv mange tusinde kroner værd - men for landmændene er udstyret også altafgørende for, at årets høst kan komme i hus, da maskinerne ellers ikke fungerer optimalt. Og derfor er det forbundet med store omkostninger, når udstyret bliver stjålet, skriver politiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

92 sager med tyveri

Siden 2019 har politiet haft 92 sager vedrørende tyveri af GPS-udstyr fra landsbrugsmaskiner, og alene i årets første 6 måneder har de haft 32 sager, hvor tyvene er sluppet afsted med både skærme, antenner og andet tilbehør til maskinerne.

Vær derfor ekstra opmærksom på at få lukket og låst for adgangen til dine ejendele, hvis du er landmand eller maskinstationsejer - det gælder både til styrhuset og maskinhallen. På den måde kan vi forhåbentligt undgå, at traktorer, finsnittere og mejetærskere bliver gjort ukampdygtige i de kommende måneder op til høsten, skriver politiet.

I starten af juli blev der i Sædding stjålet GPS-udstyr for omkring 100.000 kroner fra et maskinhus, og senere fik yderligere to ejendomme besøgt af tyve.

Først i Stadil, hvor blev stjålet udstyr for et lignende beløb fra en traktor og en mejetærsker.

Senere blev der stjålet to antenner, tre skærme og en computer fra en landejendom ved Vostrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ser du noget mistænkeligt, så tip os gerne på telefonnummer 114. Det er ofte små tip, som gør en stor forskel, lyder opfordringen fra politiet.

13 gode råd mod tyveri

Tidligere er Syd- og Sønderjyllands Politi kommet med gode råd til maskinstationer og landbrug, når det gælder sikring mod tyveri:

  • Lav en sikringspolitik, så det blandt andet står klart, hvordan køretøjer sikres ved arbejdstids ophør - det gælder blandt andet aflåsning af køretøjet samt sikring og aflåsning af bygningerne.
  • Gør det svært for tyven. Brug kraftige, indbrudssikre låse, og gør vinduerne i porte matte, så man ikke kan kigge ind.
  • Afmonter udstyr fra maskinerne ved arbejdsdagens ophør, hvis det er muligt, og placer det et tyverisikret sted.
  • Mærk det værdifulde udstyr. Og sæt skilte op hvor det fremgår, at udstyret er mærket.Værdifuldt udstyr sikres med GPS-trackere, så det er muligt at følge gerningsmændene og få udstyret tilbage.
  • Udendørs områder skal være oplyst, eller forsynes med chokbelysning i form af en kraftig lampe med en bevægelsescensor, der tænder, når uvedkommende træder ind i området.
  • Undgå høje hegn og bevoksning. De er med til at give tyvene arbejdsro for nysgerrige blikke. Er det omvendt muligt at kigge ind på området, tænker tyven sig om en ekstra gang. For der er risiko for, at han kan blive set - og i værste fald også genkendt.
  • Står maskinerne på egen grund, er det muligt at etablere videoovervågning.
  • Skilt tydeligt med, at der overvåges.
  • Sæt alarmer på maskiner og bygninger.
  • Sæt piktogrammer udvendig på GPS-udstyret, så tyven tydeligt kan se, at enheden er sikret. Det gør tilskyndelsen til tyveri mindre.
  • Etabler Erhvervsnabohjælp, hvor naboerne holder ekstra øje.
  • Vær skeptisk, hvis fremmede personer viser interesse for virksomheden.
  • Overvej nøje, om det er nødvendigt at lægge fotos af traktorer med GPS m.m. på hjemmesiden og sociale medier. I risikerer, at jeres oplysninger bruges som bestillingskatalog af kriminelle.