Lyt til artiklen:

ASF-udbrud i tamsvin tæt på den tysk-franske grænse

00:00
Hastighed: ???x
01:48

Der er et udbrud af afrikansk svinepest (ASF) i en lille besætning med udegående grise i Landkreis Emmendingen, seks km fra den fransk-tyske landegrænse og cirka 500 km fra det nærmeste ASF vildsvin, der tidligere er fundet i Sachsen-regionen i det østlige Tyskland, skriver Fødevarestyrelsen i en risikovurdering.

Der er ikke tidligere påvist ASF i den vestlige del af Tyskland. Fødevarestyrelsen vurderer fortsat, at den samlede risiko for introduktion af smitte med ASF til danske grisebesætninger på baggrund af dette fund i vildsvin i Tyskland er meget lav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at opretholde det meget lave risikoniveau for overførsel af smitte til danske grisebesætninger gør Fødevarestyrelsen opmærksom på følgende regler:

- Transportmidler, der har transporteret grise i udlandet, skal rengøres og desinficeres efter aflæsning af grise. '

- Grise må ikke fodres med madaffald. Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen, at man venter 48 timer, før man kommer i danske besætninger, efter at man har været i kontakt med landbrugsdyr i udlandet, for at udelukke, at man medbringer dyresygdomme til Danmark.

Fødevarestyrelsen anbefaler også, at man er særligt opmærksom på ikke at hjembringe smitte via udstyr inkl. tøj, skydestok, våben, støvler, jagthund, kød og jagttrofæer til Danmark, hvis man har været på jagt i udlandet.

Fødevarestyrelsen følger situationen i Tyskland og vurderer løbende, om der er behov for opdatering af trusselsvurderingen.