Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Fødevarestyrelsen: ASF-trussel vurderes fortsat til meget lav
Efter det fjerde udbrud af ASF i Tyskland har Fødevarestyrelsen udsendt en opdatering om trusselsniveauet for, at ASF kan komme til Danmark.
- Fødevarestyrelsen vurderer fortsat, at den samlede risiko for smitte med ASF til danske svinebesætninger på baggrund af de fire ASF udbrud i tamsvin i Tyskland er meget lav, skriver styrelsen i sin vurdering.
Det betyder dog ikke, at styrelsen ikke ser alvorligt på situationen:
- Det er bekymrende, at afrikansk svinepest er kommet tættere på Danmark, men vi vurderer ikke, at udbruddet udgør en øget risiko for, at vi får smitte herhjemme, siger kontorchef Camilla Brasch Andersen, Fødevarestyrelsen, på styrelsens hjemmeside.
For at opretholde det meget lave risikoniveau for overførsel af smitte til danske svinebesætninger gør Fødevarestyrelsen opmærksom på følgende regler:
Transportmidler, der har transporteret svin i udlandet, skal rengøres og desinficeres efter aflæsning af svin, og at svin må ikke fodres med madaffald.
- Vi har skrappe regler, som gør, at lastbiler, der har været i smitteramte områder, bliver rengjort og desinficeret, og branchen gør herudover selv en meget stor indsats for at forhindre, at smitten kommer til Danmark, siger Camilla Brasch Andersen og opfordrer både svineproducenter, lastbilchauffører, landbrugsmedarbejdere og jægere til at være særligt påpasselige, så smitten ikke kommer til Danmark.
Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen, at man venter 48 timer, før man kommer i danske besætninger, efter at man har været i kontakt med landbrugsdyr i udlandet, for at udelukke, at man medbringer dyresygdomme til Danmark.
Fødevarestyrelsen anbefaler også, at man er særligt opmærksom på ikke at hjembringe smitte via udstyr inkl. tøj, skydestok, våben, støvler, jagthund, kød og jagttrofæer til Danmark, hvis man har været på jagt i udlandet.
Styrelsen overvåger situationen i Tyskland og vurderer løbende, om der er behov for at opdatere trusselsvurderingen, lyder det.