Lyt til artiklen:

Højeste majspriser i 10 år

00:00
Hastighed: ???x
02:23

Abonnementsartikel

I følge analyse af verdens afgrødemarked sender nye , toner fra Egypten prisen på den europæisk hvede op, og majsen har nået den højeste pris i 10 år.

Prisen på CBOT-majs bliver tirsdag handlet på det højeste niveau i 10 år. US er bagud i forhold til såning, 4 procent er færdigstået mod 7 procent samme periode sidste år, mens eksportinspektioner også er 23 procent lavere end sidste uge. Det skaber tvivl om hvorvidt US kan afhjælpe det udbudschok, som krigen i Ukraine har skabt, skriver Jyske Bank i sin afgrødekommentar.

I følge analysen steg hvedeprisen tirsdag med over 5 procen, efter tal fra US viste, at kun 30 procent af vinterafgrøderne på nuværende tidspunkt er god/fremragende, sammenlignet med 53 procent for et år siden. Dette gav anledning til at finansielle aktører øgede deres netto lange positioner i US futures med hele 19 procent i ugen fra 5/4-12/4.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mastif-hveden

Matif-hvedeprisen fik endnu et løft onsdag, da Egypten har skiftet holdning og startede køb af hvede via tender fra Europa (350.000 tons), over en måned før tidligere udmeldt. Derudover er der forlydender om at tillade indkøb af hvede udenom den traditionelle tender-proces, for bl.a. at give mulighed for at sikre mængder under de normale 55-60.000 tons indkøb til attraktive priser. Egypten har også godkendt import af hvede fra Indien, som regner med at eksportere 3 mio. tons i år, der svarer til 50 procent af Egyptens hvedeimport i 2021.

Hovedparten af ugens nøgletal er allerede offentliggjort tirsdag. Tilstanden på amerikansk vinterhvede er ikke forbedret siden sidste uge, hvor 37 procent er dårlig/meget dårlig, 33 procent middel og 30 procent er god/fremragende.

Kina

Kina har været meget aktive importører af majs og hvede i marts ift.
samme periode sidste år. Importen af majs er således 25 procent højere (2,4 mio. tons) mens hvede er 95 procent højere (870.000 tons), til gengæld er import af sojabønner 18 procent lavere (6,3 mio. tons). Her til morgen har de kinesiske myndigheder udtalt, at de vil udvide produktionen af sojabønner, for at bidrage til stabilitet i fødevareforsyningen, skriver Jyske Bank i sin afgrødekommentar.