Lyt til artiklen:

Stor opbakning til Leverandørforening Syd Vest

00:00
Hastighed: ???x
02:47

Flere end hundrede landmænd mødte op på Alslevkro Forsamlingshus ved Løgumkloster onsdag aften til den stiftende generalforsamling i Leverandørforening Syd Vest.

Det skriver LandboSyd i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er nu en leverandørforening, hvor 70 af de fremmødte er potentielle medlemmer. Vi er således en seriøs spiller på dette område i det sydvestjyske, siger mælkeproducent Ingrid van den Hengel, der blev valgt ind i bestyrelsen for Leverandørforening Syd Vest.

Den nye leverandørforening er en bred biomasseforening, der ikke blot angår det kommende biogasanlæg ved Tønder, men også en række andre biogasanlæg, som aftager landbrugets produkter.

- Når investorer fremadrettet overvejer at etablere biogasanlæg, så ved de nu, at der samlet set er store mængder gylle mm., som de kan forhandle med os om. Vi vil det her, og vi er klar til at levere, understreger Ingrid van den Hengel.

Producent af frilandsgrise, Bo Bejer, tilføjer, at det ikke alene er en stor fordel for kommende investorer i biogasanlæg at vide, at der er gylle til anlægget.

- Vi er også som forening attraktive for de allerede eksisterende anlæg i området, der ikke har faste kontrakter med leverandører. Vi kan være med til at levere en stor del af den gas, der er brug for fremadrettet, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Biogas gør uafhængig

Som repræsentant for Landbrugets Biomasseleverandører (LBBL) var Anders Andersen, SLF, inde på udviklingen af biogas gennem årene. Han fortalte bl.a. at 27 procent af gassen i Danmark i dag er biogas.

LBBL har landet en aftale med Nature Energi om markedsværdi og afregning vedrørende gasprisen. Dette kunne ifølge Bo Bejer godt gå hen og danne præcedens for andre anlæg.

- Det har været en målsætning at få landet denne aftale, der har klimadelen med inde. Der er stor fokus på klimadelen uden hos den enkelte landmand, og det er noget, vi skal arbejde med - også organisationsmæssigt, sagde Bo Bejer

Når Biogas Tønder er i fuld drift, kan det levere gas til 29.000 husstande. Anlægget skal stå færdigt i år, og Leverandørforening Syd Vest er klar:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er nu en officiel forening, og dette er et vigtigt område, hvor vi skal stå sammen som landmænd og leverandører. Det er til gavn for både landmænd og anlæg - og Danmark som sådan, for det er miljøvenligt og gør os uafhængige af gas fra andre lande, siger Ingrid van den Hengel.

På den stiftende generalforsamling blev bestyrelsen valgt og kontingent fastlagt til 5.000 kr. Sekretariatet placeres hos LandboSyd. Bestyrelsen mødes inden for den kommende måned og drøfter det videre forløb.