Lyt til artiklen:

DLG vil forsyne landbruget med grøn gødning fra kæmpeprojekt i Esbjerg

00:00
Hastighed: ???x
02:48

Abonnementsartikel

Landbrugskoncernen DLG bliver en af hovedaktørerne i Europas største Power-to-X-anlæg, som skal bygges i Esbjerg. Planen er at omdanne vindmøllestrøm til grøn ammoniak, som kan indgå i produktionen af grøn gødning til landbruget.

DLG vil i fremtiden medvirke til at ejere og kunder kan få muligheden for at benytte klimaeffektiv kunstgødning, som er produceret ved hjælp af vindmøllestrøm fra Nordsøen. Det står klart i dag, hvor DLG sammen med andre aktører har underskrevet en hensigtserklæring på, at man vil understøtte afsætningen af grøn ammoniak.

Det skriver DLG i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I dag tager vi endnu et skridt i retningen mod et klimaneutralt erhverv i 2050. I DLG arbejder vi for at skabe konkrete løsninger til vores ejere og kunder, som gavner både forretningen og bæredygtigheden, og med dette projekt kan vi i fremtiden forsyne landbruget med en grønnere gødning til gavn for hele fødevaresektoren, siger Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG.

Matcher ambitioner for bæredygtighed

Anlægget i Esbjerg, som efter planen skal stå færdigt i 2026, skal hjælpe landbruget med at gøre fremtidens kunstgødning grønnere. I dag importerer erhvervet kunstgødning, som primært er produceret på energi fra naturgas og kul, og derfor hilser DLG også den nye bæredygtige teknologi velkommen.

- Tidligere i denne måned præsenterede vi i DLG-koncernen vores bæredygtighedsplan ZERO, som er bygget op om, at vi skal udvikle og tilbyde bæredygtige værktøjer til landbruget. Power-to-X projektet i Esbjerg passer rigtig godt ind i den kontekst, hvor vi med grøn vindenergi fra Nordsøen kan skabe et bæredygtigt produkt, som samtidig fastholder det høje produktionsniveau på markerne, siger Kristian Hundebøll.

Markante medspillere

Bag projektet står den grønne fondsforvalter Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som ud over at samarbejde med partnere i landbruget og søfarten er gået sammen med en række investorer, Esbjerg Kommune og DIN Forsyning for at realisere projektet. Udover gødning til landbruget, vil den ammoniakken også kunne bruges som grønt brændstof til skibsfart, og desuden skal overskudsvarmen fra produktionen bruges til at opvarme husstande.

- Det er en markant milepæl for den grønne omstilling i Danmark. Power-to-X-anlægget i Esbjerg bliver et mærkbart løft for udbygningen af Power-to-X i Danmark, som vil tage fart i den kommende tid. Sammen med vores samarbejdspartnere i landbrugs- og skibsindustrien påbegynder vi nu en lang og afgørende rejse i at gøre landbruget og transportsektoren langt mere klimavenlige. Det er fuldt ud nødvendigt for de store klimaambitioner i Danmark og i EU, siger Christian Skakkebæk, Senior Partner i CIP.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover DLG er Arla, Danish Crown, Mærsk og DFDS blandt aktørerne i projektet.